play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Health

Belangrijke Vitamines na je veertigste

today16 november 2023 45

Achtergrond
share close

Belangrijke vitamines na je veertigste

De volgende vitamines kunnen belangrijk zijn om voldoende van binnen te krijgen na je veertigste. Dit verschilt echter per persoon. Raadpleeg daarom altijd een deskundige voor je start met het gebruik van aanvullende vitamines.

Vitamine D

Dit is een belangrijke vitamine voor de gezondheid van je botten en tanden. Na je veertigste kan je lichaam minder vitamine D aanmaken door blootstelling aan zonlicht en kan het belangrijk zijn om extra vitamine D via voeding of supplementen te nemen.

Vitamine B12

B12 helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en is belangrijk voor een gezonde zenuwfunctie. Naarmate we ouder worden, kan het moeilijker worden om vitamine B12 uit voeding te absorberen, dus het kan nuttig zijn om een supplement te nemen.

Vitamine K

Deze vitamine helpt bij de bloedstolling en is belangrijk voor de gezondheid van de botten. Vitamine K kan worden gevonden in groene bladgroenten, zoals spinazie en broccoli.

Belangrijke mineralen

Naast vitamines zijn er ook mineralen waar veel mensen profijt van hebben. Let er echter op, dat het belang hiervan ook verschilt per persoon.

Calcium

Calcium is een belangrijk mineraal voor de gezondheid van de botten. Naarmate we ouder worden, verliest het lichaam meer calcium en kan het waardevol zijn om meer calcium via voeding of supplementen te nemen.

Magnesium

Magnesium helpt bij de gezonde werking van de spieren en helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Dit mineraal kan worden gevonden in volle granen, noten, groene bladgroenten en bananen.

IJzer

IJzer helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en is belangrijk voor een gezonde bloedcirculatie.

Hoe je de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen kunt krijgen

Een gezonde voeding is de beste manier om de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan de vitamines en mineralen die we hierboven hebben besproken. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

Voor vitamine D: vette vis, eieren en zonnebloempitten.

Voor vitamine B12: vlees, vis, eieren en zuivel.

Voor vitamine K: groene bladgroenten, zoals spinazie, broccoli en boerenkool.

Voor calcium: melk, yoghurt en kaas.

Voor magnesium: noten, volle granen, groene bladgroenten en bananen.

Voor ijzer: vlees, volle granen, peulvruchten en groene bladgroenten.

Als je toch niet voldoende vitamines of mineralen binnenkrijgt via je voeding, dan zijn supplementen (denk bijvoorbeeld aan multivitamine) een optie. Het is wel belangrijk om te weten dat te veel van sommige vitamines en mineralen ook schadelijk kunnen zijn. Overleg daarom altijd met een arts of diëtist voordat je begint met het gebruiken van supplementen.

Andere gezonde lifestyle keuzes na je veertigste

Naast het nemen van de juiste vitamines en mineralen, zijn er nog andere manieren om je gezondheid te behouden na je veertigste. Hier zijn enkele aanbevelingen:

Blijf bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het behouden van een gezonde bloeddruk, een gezonde bloedsuikerspiegel en een gezonde gewicht.

Stop met roken

Roken verhoogt het risico op hartaandoeningen en longkanker.

Vermijd overmatig alcoholgebruik

Te veel alcohol kan leiden tot lever- en maagproblemen en kan ook het risico op kanker verhogen.

Slaap genoeg

Voldoende slaap is belangrijk voor het behouden van een gezonde hormonale balans en een gezonde immuunsysteem.
Door de juiste vitamines en mineralen te nemen, samen met een gezonde levensstijl, kun je de risico’s op gezondheidsproblemen verminderen.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%