play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Wat is standje 49? Bellen met Kim Holland Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Wat is standje 49? Bellen met Kim Holland Remco De Reus

Health

Hoe vat je een koutje?

today12 december 2023 33

Achtergrond
share close

Hoe vat je een koutje?

Pas op dat je geen koutje vat! Dat hoor je mensen vaak tegen elkaar zeggen in de herfst en in de winter. Maar kun je daadwerkelijk verkouden worden wanneer je jezelf niet warm genoeg aankleedt? Hoe dat zit leggen we je uit in dit artikel!

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Een verkoudheid loop je op door een virus en niet door het weer. Er bestaan veel verschillende soorten verkoudheidsvirussen en daarom kun je gemakkelijk meerdere keren achter elkaar verkouden worden. Door het virus raakt het slijmvlies in de neus, bijholten en keel ontstoken.
Besmettingen met verkoudheidsvirussen vinden vooral plaats daar waar mensen dicht bij elkaar zijn en er sprake is van slechte ventilatie; binnenshuis, op kantoor, op school en bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Besmetting kan gemakkelijk plaatsvinden via de lucht wanneer iemand hoest, niest of praat. Ook kan het virus via huidcontact verspreiden.

Bij koud weer ben je vatbaarder voor een verkoudheid

Kou veroorzaakt dus geen verkoudheid, maar het vergroot wel de kans dat het verkoudheidsvirus jou te grazen neemt. Bij koud en droog weer ben je veel vatbaarder voor virussen. Tijdens het in de volksmond genoemde ‘gezonde vriesweertje’ drogen jouw slijmvliezen in neus en keel uit. Hierdoor kan het virus makkelijker binnendringen in jouw lichaam en klachten veroorzaken. Ook blijven virussen langer leven in droge lucht. Wat dat betreft is een regenachtige en zachte winter beter voor je gezondheid!
De luchtvochtigheid in onze huizen is ’s winters vaak erg laag, zeker als er sprake is van een vorstperiode. Koude lucht kan namelijk weinig vocht bevatten. Door onze huizen te verwarmen wordt de lucht in verhouding nog droger. Deze lage relatieve luchtvochtigheid merk je ook doordat dingen statisch worden en je krijgt last van droge, handen, lippen en een droge mond.

Buiten krijg je door de kou vaak een druipneus, dit zorgt er juist voor dat je neus vochtig blijft en dit beschermt je tegen het verkoudheidsvirus.

Wat te doen bij verkoudheid?

De kans op een verkoudheid neemt af wanneer je een goede weerstand hebt. Daarom is het belangrijk gezond te eten, voldoende te slapen en je huis goed te ventileren met frisse lucht. Toch kun je ook daarmee een verkoudheid niet helemaal voorkomen. Waar mensen samen komen loop je het risico om besmet te raken. Een verkoudheid gaat meestal vanzelf over en duurt ongeveer een week. Dit kun je doen om klachten te verminderen:

  • Stomen: dit is een natuurlijke manier om het slijm in je neus en bijholtes los te maken
  • Vermijd roken: rook kan je slijmvliezen extra irriteren, waardoor je mogelijk langer klachten hebt.
  • Blijf in beweging, bij voorkeur buiten: beweging kan ervoor zorgen dat je neus wat meer opengaat.
  • Neem extra rust: ga op tijd naar bed en zorg voor voldoende slaap. Goed voor je herstel en voor je weerstand.

Als laatste is goede hygiëne belangrijk om te voorkomen dat je mensen in jouw omgeving besmet. Gebruik daarom papieren zakdoeken en gooi deze gelijk na gebruik weg. Hoest en nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog. En last but not least: was regelmatig je handen!

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%