play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Health

Half uurtje dutten per dag kan hersenveroudering tegengaan

today23 april 2024 14

Achtergrond
share close

Half uurtje dutten per dag kan hersenveroudering tegengaan

Een kort dagelijks dutje draagt bij aan de mogelijkheid om gezond oud te worden. Als je ervoor kiest om overdag even bij te slapen, zorg je ervoor dat je hersenvolume minder snel afneemt. Dit hebben wetenschappers vastgesteld na onderzoek van gegevens van meer dan 35.000 mensen. Bovendien kan slapen overdag de schade veroorzaakt door slaapproblemen ‘s nachts beperken.

Wetenschappers van de University College in Londen en de Rijksuniversiteit in Uruguay hebben gegevens van meer dan 35.000 deelnemers aan de UK Biobankstudie geanalyseerd. Deze grootschalige studie onderzoekt genetische, levensstijl- en gezondheidsinformatie van 500.000 mensen tussen 40 en 69 jaar

Het team ontdekte een verband tussen genetische aanleg voor dutten overdag en een groter hersenvolume dat overeenkomt met 2,6 tot 6,5 jaar minder veroudering. Ze konden echter geen verband aantonen met cognitieve prestaties zoals snellere reactietijden. “Het zou kunnen dat een kort dutje overdag kan helpen om het hersenvolume te behouden en dat is mogelijk positief op het gebied van dementiepreventie”, verklaart Victoria Garfield, onderzoeker aan het University College in Londen en co-auteur van de studie.

Voor wie meteen een nieuwe gezonde gewoonte wil implementeren, hebben de onderzoekers nog een belangrijke tip die afkomstig is uit eerdere studies: een dutje duurt best niet langer dan 30 minuten.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%