play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Health

Zijn slaapmiddelen slecht voor je gezondheid?

today30 april 2024 13

Achtergrond
share close

Zijn slaapmiddelen slecht voor je gezondheid?

Als je moeite hebt met slapen, kan een slaappil misschien de gemakkelijke oplossing lijken, maar hoe effectief zijn deze slaappillen eigenlijk en moet je ook uitkijken met gezondheid door het gebruik van slaapmiddelen? Hier vind je de belangrijkste informatie over slaappillen.

Soorten slaappillen

Er zijn verschillende soorten slaappillen, waaronder recente en oudere varianten. De recente slaappillen helpen bij het inslapen, terwijl de oudere varianten bedoeld zijn om doorslapen te bevorderen. Vaak letten mensen die slaappillen nemen niet op de specifieke werking van het middel. Zo kan iemand die midden in de nacht vaak wakker wordt, voor het slapengaan een inslaappil nemen in plaats van een doorslaappil. Alle slaappillen hebben echter dezelfde nadelen en bijwerkingen. Bovendien loop je het risico op verslavingsverschijnselen al na slechts twee weken gebruik.

Slaapmiddel als laatste redmiddel

Slaappillen hebben véél meer nadelen dan voordelen. Ze worden dus best zo weinig mogelijk voorgeschreven, hetgeen helaas niet altijd het geval is. Het kan namelijk een tijdelijke oplossing bieden om door een moeilijke periode heen te komen. Het gaat hierbij om een lage dosis, niet dagelijks en maximaal gedurende twee weken.

Risico’s bij ouderen

Verschillende studies tonen aan dat oudere mensen die slaapmiddelen gebruiken, minstens twee keer zoveel risico lopen op botbreuken. Het effect van de slaappil kan ervoor zorgen dat ze ‘s ochtends sneller vallen. Bovendien duurt het bij oudere personen langer voordat het effect van een slaapmiddel is uitgewerkt.

Misverstanden over slaapmiddelen

Een veelvoorkomend misverstand over slaappillen is dat ze je in een diepe slaap brengen. Dit geldt echter niet voor alle slaapmiddelen. De meeste slaappillen ontspannen de spieren en brengen de hersenen in een roes. In werkelijkheid lig je dus net zo wakker als normaal, maar besef je het niet. Bovendien kan een klassiek slaapmiddel de diepe slaap en de droomfase beperken of zelfs elimineren.

Uiteindelijk zijn slaapmiddelen gevaarlijker dan veel mensen denken. Het is van groot belang om te letten op welk slaapmiddel je neemt en de dosering goed af te stemmen. Het is altijd verstandig om te kijken naar alternatieven, zoals natuurlijke producten of slaaptips om een goede nachtrust te bevorderen.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%