play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Health

Zeven aspecten die positief veranderen door rustig te ademen!

today17 november 2023 18

Achtergrond
share close

Zeven aspecten die veranderen door rustig te ademen!

Dieper slapen, minder stressen, je sportprestaties verbeteren en je libido een boost geven: bewuster ademen kan wonderen doen voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Neuroloog Steven Laureys benadrukt in De Morgen het belang van die eerste ademteug. Maar waarom is ademhaling zo cruciaal? Het heeft alles te maken met het autonome zenuwstelsel, dat onze vitale functies reguleert.

1. Verbeter je sportprestaties
Bewust ademhalen, vooral via je neus, kan je sportprestaties aanzienlijk verbeteren. Het vergroot de druk op je longblaasjes, waardoor ze meer zuurstof kunnen opnemen. Ook traint het je ademhalingsspieren, wat bij duursporten het verschil kan maken om langer door te gaan.

2. Verlaag je stress
Door bewust langer uit te ademen dan in te ademen, kun je het stressproces omkeren. Dit heeft positieve effecten op je hartslag, bloeddruk en immuunsysteem. Het is een simpele reset die je overal kunt toepassen om rustiger te worden.

3. Pak angstaanvallen en burn-out aan
Voor mensen die vastzitten in een stressmodus, kunnen ademhalingstechnieken zoals die van Wim Hof helpen. Deze methoden kunnen helpen om uit een stresskramp te geraken, maar moeten wel onder begeleiding van een ervaren ademcoach worden uitgevoerd.

4. Bouw aan je veerkracht
Veerkracht is essentieel om stress te weerstaan en snel te herstellen na tegenslagen. Hartcoherentietraining, waarbij je je ademhaling afstemt op je hartslagcyclus, kan hierbij helpen en heeft positieve resultaten laten zien bij mensen met burn-out, angstaanvallen en depressie.

5. Haal meer uit je slaap
Bewuste ademhaling kan ook bijdragen aan betere slaap. Het helpt om je aandacht te richten en piekergedachten los te laten, waardoor je sneller in slaap kunt vallen. Het activeert je parasympatische systeem om rust in je lichaam te brengen.

6. Help je spijsvertering
Je ademhalingstempo heeft invloed op je maag- en darmfunctie. Door rustig en diep te ademen, kun je je spijsvertering stimuleren en stress gerelateerde spijsverteringsproblemen verminderen.

7. Draag zorg voor je libido
Bewust ademen kan ook je libido ten goede komen. Het helpt om de doorbloeding te verbeteren en intensere orgasmes te ervaren. Dit is een vorm van zelfzorg die de intimiteit en passie in je leven kan vergroten.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%