play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Health

Wat is het verschil tussen een designerzonnebril en een spotgoedkope bril?

today12 juli 2023 22

Achtergrond
share close

Wat is het verschil tussen een designerzonnebril en een spotgoedkope bril?

We zijn dol op zonnebrillen, omdat ze je outfit net wat meer spice geven. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen designerzonnebrillen van honderden euro’s en een spotgoedkope bril? We zochten het voor je uit.

Je zou verwachten dat een designerzonnebril meer kwaliteit heeft dan een hele goedkope bril, maar je ogen worden met beide brillen goed beschermt. Een zonnebril beschermt namelijk tegen UV-licht zolang het CE-logo erop staat. Dit vind je meestal op het pootje van de bril.
Zonder dit logo houden donkere glazen wel het zichtbare zonlicht tegen, maar niet de UV-stralen waardoor je ogen flink beschadigd kunnen raken. Het merk van je zonnebril heeft dus geen invloed op het feit of het wel of geen CE-logo krijgt.
De zon laat zich steeds vaker zien, dus de zonnebrillen kunnen weer uit de kast gehaald worden! Wij zetten de grootste trends van 2023 voor je op een rij. Zonnebrillen in 2023 Een zonnebril is de finishing touch van je outfit, en in de lente en zomer zijn dit meestal de accessoires die je outfit

Sneller vervangen

Wel is het zo dat een goedkopere zonnebril minder lang tegen UV-straling beschermt. Na een jaar zou je deze ongeveer moeten vervangen. Een duurdere zonnebril kun je vaak voor het leven dragen en blijft bescherming bieden. Tip: wissel het dragen van zonnebrillen af. Hoe vaker de glazen worden blootgesteld aan de zon, hoe sneller de zonnebril zijn ‘houdbaarheid’ verliest – en heb je een reden om meer zonnebrillen in te slaan!

Ogen beschermen

Of je zonnebril nu een groot prijskaartje heeft of al jaren in een lade ligt te verstoffen: het is altijd goed om een zonnebril te dragen. Zo bescherm je je ogen immers tegen het uv-licht. Carel Hoyng, hoogleraar aan het Radbound UMC, legt uit waarom: “Schade aan de ogen wordt veroorzaakt doordat uv-licht door het hoornvlies, de buitenste laag van het oog, doordringt om uiteindelijk beetje voor beetje bij de lens te komen.” De lens wordt als je ouder wordt geliger om je ogen te beschermen, maar dit kan ervoor zorgen dat je op den duur troebeler ziet en gezichtsscherpte verliest. Kortom: stop altijd een zonnebril in je tas!

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%