play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Health

Kan je elke dag een wijntje drinken?

today23 april 2024 23

Achtergrond
share close

Kan je elke dag een wijntje drinken?

Je kent het vast wel: na een lange dag werken of in het welverdiende weekend de fles open om een wijntje te drinken. Voor velen is dit een hoogtepunt van de dag. Maar is het verantwoord om elke dag te genieten van een wijntje of een biertje in de avond?

Om te beginnen moeten we zeggen dat gezonde drankjes niet bestaan. Elke vorm van alcoholconsumptie kan schadelijk zijn bij overmatig gebruik, dus de conclusie dat dagelijks een wijntje drinken het leven aanzienlijk verkort, is kort door de bocht.

Bingedrinken

Iedereen consumeert zijn wijn weer anders; sommigen doen aan ‘bingedrinken’, waarbij ze meerdere wijntjes op een dag drinken, terwijl anderen alleen een wijntje bij het avondeten nemen. Het is belangrijk om te weten dat de hoeveelheid wijn die je drinkt essentieel is voor je gezondheid. Zo kan één wijntje per avond niet veel kwaad, maar als je meer dan één glas per dag drinkt, kan dit schadelijk zijn.

Wereldwijd

Hoe zit het dan met de Fransen, Spanjaarden en Italianen? Daar lijkt geen avond voorbij te gaan zonder dat de wijn op tafel verschijnt. Volgens onderzoekers zijn de richtlijnen voor verantwoord alcoholgebruik in deze landen niet streng genoeg. In de Verenigde Staten en Chili zijn de richtlijnen voor alcohol het ruimst. Vrouwen mogen er drie glazen per dag en mannen vier. De strengste alcoholrichtlijnen vind je in Zweden, Kroatië, India, Slovenië en Singapore, waar tien gram alcohol voor vrouwen en twintig gram voor mannen de absolute limiet is.

In Nederland komen we er nog best goed vanaf met dat ene glaasje. Proost!

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%