play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Health

Wanneer heeft je lichaam juist wel koolhydraten nodig!

today17 juli 2023 9

Achtergrond
share close

Wanneer heeft je lichaam wel koolhydraten nodig!

Veel groenten en vlees, weinig pasta en brood: dat is hoe je een koolhydraatarm dieet grofweg kunt omschrijven. Je haalt bij een koolhydraatarm dieet je energie uit vetten en eiwitten. Bij een gemiddeld koolhydraatarm dieet eten mensen tussen de 50 en 130 gram koolhydraten per dag. Houd je je niet aan een koolhydraatarm dieet, dan is een gemiddelde van 250 gram koolhydraten (voor een vrouw) en 350 (voor een man) per dag gangbaar. De Gezondheidsraad adviseert namelijk om 40 procent van je energie uit koolhydraten te halen.
Met een kantoorbaan ontkom je er meestal niet aan, maar wat betekent dit voor je lichaam?

Voor- en nadelen
Er bestaan strikte diëten, zoals het keto-dieet waarbij je 50 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt. Dit kan helpen bij het afvallen of het verbeteren van je bloedsuikerwaarden of hormoonspiegel. Zo kan een koolhydraatarm dieet voor iemand met diabetes type 2 enorm zinvol zijn. Toch is de kans aanwezig dat je door een koolhydraatarm dieet te weinig voedingsvezels binnenkrijgt. Zo vergroot je de kans op tekorten van belangrijke stoffen als vitamine B en jodium.
Herken je onderstaande symptomen? Dan is de kans groot dat je te weinig koolhydraten binnenkrijgt.

1. Verkoudheid
Ben je vaak verkouden? En nee, dan hebben we het niet over het coronavirus. Een aanhoudende ‘gewone’ verkoudheid kan wijzen op een lage weerstand. Indien je een lange tijd minder koolhydraten binnenkrijgt, kan dat effect hebben op het produceren van antilichamen. Hierdoor ben je veel vatbaarder voor virussen.

2. Vaak hoofdpijn
Om energie te krijgen, verbrandt je lichaam vet. Er komen bij dit proces ketonen vrij, vooral wanneer je tijdens een koolhydraatarm dieet ook veel sport. Ketonen zijn moleculen die je na het sporten of bewegen weer uitplast. Dit kan vervolgens uitdroging veroorzaken, waardoor hoofdpijn op de loer ligt. Ervaar jij de laatste tijd veel hoofdpijn? Dan kan dit dus komen door je lage koolhydraatinname. Let er goed op dat je voldoende water drinkt, zo voorkom je uitdroging – en dus die vervelende hoofdpijn.

3. Enorme moeheid
Je hebt een boodschap gedaan, het huis schoongemaakt en twee keer de trap op- en afgelopen. Eindstand: je bent gebroken. Merk je dat je van minimale inspanning plotseling enorm moe wordt? Dan kan dit wijzen op een tekort aan energie, doordat je te weinig koolhydraten binnenkrijgt. Een manier om dit op te lossen is eigenlijk heel simpel. Eet meer koolhydraten wanneer je weet dat je je gaat inspannen.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%