play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Health

Waarom zeggen we “gezondheid” als iemand niest?

today22 mei 2024 9

Achtergrond
share close

Waarom zeggen we “gezondheid” als iemand niest?

Je herkent het vast wel: je staat gezellig te kletsen met vrienden of collega’s en plotseling moet je niezen. En voordat je het weet, hoor je om je heen in koor: “Gezondheid!” Maar waar komt dit eigenlijk vandaan?

Eeuwenoude gewoonte

Het gebruik om “gezondheid” te zeggen na een nies is eigenlijk eeuwenoud en heeft verschillende verklaringen. Een van de meest populaire theorieën stamt uit de tijd van de Zwarte Dood in Europa, toen niezen vaak het eerste symptoom van de ziekte was. Mensen geloofden dat het uitspreken van “gezondheid” hen kon beschermen tegen de ziekte. Een andere verklaring komt uit het oude Griekenland, waar men geloofde dat niezen een teken was dat de ziel tijdelijk het lichaam verliet. Door “gezondheid” te zeggen, wenste men de ziel een veilige terugkeer. Hoe het ook zij, het is een interessante gewoonte die nog steeds voortleeft in onze moderne tijd.

Huidige sociale functie

Naast deze historische achtergronden heeft het zeggen van “gezondheid” na een nies ook een sociale functie gekregen. Het is een manier om empathie te tonen en elkaar een goede gezondheid toe te wensen. Het is dus niet alleen een oud gebruik, maar ook een gebaar van vriendelijkheid en zorgzaamheid dat nog steeds in onze samenleving wordt gewaardeerd.

Dus als iemand in je kring niest, is het niet alleen vanwege een oude traditie, maar ook omdat het een gewaardeerd gebaar in de samenleving is. Dus als iemand midden in een gesprek niest, is het altijd netjes om “gezondheid” te zeggen.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%