play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Health

Waarom mannen en vrouwen anders afvallen!

today19 februari 2024 35

Achtergrond
share close

Waarom mannen en vrouwen anders afvallen!

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je partner makkelijker afvalt dan jij (of andersom)? Dat is eigenlijk vrij simpel: mannen en vrouwen verliezen om verschillende redenen op verschillende manieren gewicht. En gemiddeld is het voor mannen eenvoudiger dan voor vrouwen.

Een van de belangrijkste factoren is de lichaamssamenstelling: mannen hebben gemiddeld meer spiermassa en vrouwen meer vetweefsel. Spiermassa verbruikt meer energie, zelfs in rust, wat betekent dat mannen over het algemeen een hoger basaal metabolisme hebben en daardoor sneller vet kunnen verbranden[2][5].
Daarnaast hebben mannen en vrouwen verschillende vetverdelingspatronen. Mannen hebben vaak meer visceraal vet (rond de organen), wat gemakkelijker te verliezen is dan het subcutane vet (onder de huid) dat vaker bij vrouwen voorkomt, vooral rond de heupen en billen.

Hormonale verschillen spelen ook een rol. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met schommelingen in hormoonspiegels als gevolg van de menstruatiecyclus, wat invloed kan hebben op hongergevoelens en eetbuien[5]. Het honger-hormoon ghreline piekt bij vrouwen na een dieet, wat het moeilijker maakt om gewichtsverlies vol te houden.

Mannen vallen makkelijker af dan vrouwen

Psychologische en gedragsfactoren zijn eveneens van invloed. Vrouwen kunnen eerder geneigd zijn tot ’emo-eten’ als reactie op stress, terwijl mannen vaker eten uit honger en beter in staat zijn om op andere momenten nee te zeggen tegen voedsel[5]. Daarnaast benaderen mannen en vrouwen sporten vaak anders; mannen richten zich meer op competitie en resultaat en kiezen vaker voor krachttraining, wat de verbranding kan stimuleren.
Het is ook vermeldenswaard dat onbedoeld gewichtsverlies kan optreden als gevolg van gezondheidsproblemen, en de oorzaken en gevolgen kunnen verschillen tussen mannen en vrouwen. Echter, dit aspect van gewichtsverlies is niet direct gerelateerd aan de vraag waarom mannen en vrouwen op verschillende manieren gewicht verliezen wanneer ze proberen af te vallen.

Samenvattend, de verschillen in gewichtsverlies tussen mannen en vrouwen zijn te wijten aan een combinatie van biologische, hormonale, psychologische en gedragsfactoren.

 

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%