play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Health

Waarom gaat de tijd soms sneller?

today23 mei 2024 17

Achtergrond
share close

Waarom gaat de tijd soms sneller?

Je kent het vast wel: de ene werkdag lijkt eindeloos te duren, terwijl een andere werkdag voorbij vliegt en je verbaasd bent dat het al vijf uur is. Veel mensen hebben het gevoel dat de tijd tegenwoordig sneller gaat dan vroeger. Maar hoe zit dit daadwerkelijk? Waarom kan de tijdsbeleving elke dag anders zijn?

Soms lijken de uren voorbij te kruipen, soms lijken ze voorbij te vliegen. Waarom we dat iedere keer anders ervaren, is niet gek als je je bedenkt dat we geen innerlijke klok hebben die ons vertelt hoelang iets duurt of hoelang iets geleden is.

Waarschijnlijk heb je het weleens geprobeerd: inschatten hoeveel dagen of weken er voorbij zijn gegaan sinds je laatste sportschoolbezoek of de laatste keer dat je die ene vriend zag. Dat doen we door te achterhalen wat we in een bepaalde periode hebben meegemaakt, legt De Jong uit.

Twee factoren zijn daarbij belangrijk: “Als eerste speelt je geheugen een rol. Kun jij je goed de verschillende gebeurtenissen herinneren, die je de afgelopen weken of maanden hebt meegemaakt? Dan is die periode voor jou waarschijnlijk minder snel voorbijgegaan dan voor iemand die dat niet allemaal meer helder voor de geest heeft staan.

Als je veel op je horloge kijkt kan een dag lang duren

Want hoe meer iets als een sleur voelt, hoe meer de dagen op elkaar lijken en hoe sneller de tijd lijkt te gaan. Dat speelt vooral bij het terugkijken op een bepaalde periode. Andersom is het ook zo dat tijdens een saaie periode zélf, de tijd juist voorbij lijkt te kruipen.

Daarnaast hangt het ook af van hoeveel aandacht je besteedt aan de tijd. “Ben jij iemand die veel op zijn horloge kijkt, dan zul je sneller het gevoel hebben dat bepaalde momenten heel lang lijken te duren.” Aan de andere kant is het zo dat de tijd voorbij lijkt te vliegen als je er niet oplet.

Gaat het over tijdsbesef, dan gaat het dus eigenlijk meer over ervaringen dan over tijd. Door een gebrek aan innerlijke klok, zijn we afhankelijk van aanwijzingen uit onze omgeving, schrijft wetenschapsredacteur Stefan Klein in zijn boek Tijd. Hij verklaart dat we alleen door het doen of onthouden van bepaalde acties of activiteiten, een idee kunnen krijgen van hoe snel of langzaam de dagen verlopen.

Of je nou wil dat het snel of langzaam voorbij is. Wanneer we het gevoel hebben dat de tijd sneller voorbij gaat, hebben we het ook meer naar ons zin, blijkt uit onderzoek.”

Afleiding zoeken helpt

Afleiding zoeken helpt ook. In plaats van de klok in de gaten te houden, kun je altijd afleiding zoeken door even lekker naar buiten te gaan, te sporten of bezig te zijn met je werk.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%