Health

Op welk moment kun je het beste je vitamines innemen?

today21 juli 2023 9

Achtergrond
share close

Op welk tijdstip kun je vitamines het beste innemen?

Op welk tijdstip kun je vitamines het beste innemen?© Aangeboden door Happy in Shape
Heus, we weten dat vitaminesupplementen niet gezien mogen worden als vervanging van gezonde voeding, maar enkel ter ondersteuning van een gevarieerd dieet. Wat veel alleen nog niet wisten is dat er een tijdstip is waarop je ze het beste kunt innemen.

Tijdstip

Het ligt er een beetje aan wat voor soort vitaminepillen je neemt, maar over het algemeen geldt dat je in water oplosbare pillen op een lege maag moet innemen. “Deze pillen worden dan het beste door je lichaam opgenomen”, zo vertelt diëtist en voedingsconsulent Alana Kessler aan Insider. Ook is het belangrijk om deze vitamines met een glas water in te nemen. Het water helpt om de vitamines op te lossen, zodat je lichaam de stoffen sneller opneemt.
Omdat de vitamines het effectiefst zijn op een lege maag, kun je ze het beste in de ochtend innemen. Met name vitamine B, vitamine C, ijzer en magnesium blijken dan erg effectief. Uit onderzoek blijkt dat deze vitamines je energie kunnen boosten wanneer je er een tekort aan hebt. In de ochtend werkt dan het beste!

Met of zonder eten?

Nu is van vitamine C bekend dat het je maag kan irriteren. In dat geval kun je het prima met voedsel innemen, al blijkt een in water oplosbare pil dan iets minder effectief te zijn.
Voor in vet oplosbare pillen geldt overigens dat je ze wél altijd met eten moet innemen. Met vet eten, om precies te zijn. En denk nu niet aan junkfood, maar aan voedingsmiddelen die veel gezonde vetten bevatten, zoals avocado, eieren en olijfolie. Zonder zullen de pillen niet goed oplossen, waardoor je lichaam de stoffen niet kan opnemen.
Enkele voorbeelden van in vet oplosbare pillen zijn Vitamine D, Vitamine E, Vitamine A en Vitamine K. Ook is het belangrijk dat je magnesium-supplementen met eten inneemt. Op een lege maag kan het namelijk een laxerend effect hebben. Ook multivitaminen neem je het beste bij het eten in.
In de avond innemen
De meeste supplementen kun je dus het beste innemen in de ochtend. In sommige gevallen met eten, in sommige gevallen zonder, omdat die vitamines het beste worden opgenomen door een lege maag. Al zijn daar natuurlijk ook uitzonderingen op.
“Magnesium helpt met ontspannen en slaap, dus dat kun je het beste tijdens het diner innemen”, zo deelt dr. Dimitar Marinov. Ook melatonine kun je het beste in de avond innemen, zo’n een tot twee uur voordat je gaat slapen. Dit omdat melatonine een rol speelt in je slaap-waakritme.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%