play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Jeroen Smits

Achtergrond

JEROEN SMITS

Jeroen Smits zag op 2 oktober 1975 voor het eerst het levenslicht in een ziekenhuis te Leidschendam. Al snel blijkt dat, de in een arbeiderswijk vlakbij Den Haag opgroeiende, Smits talent heeft voor het maken van grappen en het entertainen en vermaken van mensen. In zijn jeugdig bestaan is Smits op voetbalclub of familiefeest vaak de spil van het gebeuren als het gaat om lachen en het maken van plezier. Hij speelt rollen in toneelstukken op de basisscholen die hij doorloopt. Leren blijkt ten tijde van het voortgezet onderwijs niet zijn meest favoriete bezigheid te zijn. Met hier en daar wat verandering van scholengemeenschap, behaalt hij in 1992 op het st. Maartenscollege te Voorburg uiteindelijk toch zijn MAVO D diploma.

Moppentoppers
Als vrolijke, eerlijke puber speelt voetbal een grote rol in het dagelijkse leven van Jeroen. Hij steekt zijn ambitie, om als prof door het leven te gaan, dan ook niet onder stoelen of banken.

Trainen, trainen, trainen, dat is waar de inmiddels 2e jaars MBO student Smits, zich op dat moment mee bezig houdt. Zijn twee nichtjes zorgen er in eerste instantie voor dat vanaf dat moment zijn leven een heel andere wending krijgt. Zij zijn het namelijk die Jeroen in de zomer van 1994 opgeven voor een auditie van het nieuwe RTL 4 programma

Moppentoppers.

Zonder enige verwachting vertrekt Jeroen richting de Joop van den Ende tv studio’s te Aalsmeer.

In Aalsmeer begint de doorbraak op de Nederlandse televisie en de weg naar het bekende Nederlanderschap, vele optredens in het land, het maken van commercials en een theatershow.

Miljoenen kijkers zitten aan de buis gekluisterd als in november 1994 Ron Brandsteder de eerste finale van de moppentoppers presenteert. Zoals vele verwachten, behalve Jeroen zelf, wint hij met overweldigende meerderheid de finale. De publieksprijs krijgt hij uit handen van Simone Kleinsma en de vakjury prijs uit handen van André van Duin. Wat de 17-jarige Jeroen erg ontroerd zijn de woorden die van Duin hier aan toevoegt. “Het is meer dan verdiend, van jou gaan we nog veel horen en plezier aan je beleven”. In 1995 komt daar nog eens de overwinning van de Supercup van moppentoppers bij. Tussen deze twee overwinningen door maakt Jeroen in opdracht van Bolletje beschuit, in oktober 1995, een televisiecommercial samen met Tanja Jess

televisiecommercial

Het wordt Jeroen steeds duidelijker dat zijn toekomst in de televisie & entertainmentwereld ligt. Hij heeft zich inmiddels neergelegd bij een amateur-carrière als voetballer en stopt met zijn studie aan het Tinbergen College te Den Haag.

Voorstellingen binnen 48 uur uitverkocht
Jeroen gaat zich volledig richten op een carrière als presentator/entertainer. Als televisiepresentator maakt Jeroen, onder toeziend oog van Joop van den Ende, zijn debuut in oktober 1996 bij de start van Call TV bij Veronica. Hij begint in de nachtelijke uren met het programma Nachtbrakers, vanwaar hij doorgroeit naar de middagprogramma’s. Jeroen wordt gevraagd om vanaf het najaar 1997 in Showbizcity te Aalsmeer in de comedy club te gaan optreden als stand-up comedian. Hier ontstaat de liefde voor het theatervak. In december ’97 heeft hij zijn eigen mini-theatertour; de drie voorstellingen zijn binnen 48 uur uitverkocht.

Platenmaatschappij Koch MM
In december ’99 brengt platenmaatschappij Koch MM een cd uit met een terugblik van Jeroen op de afgelopen eeuw. Dit succes wordt opgevolgd door een uitverkochte theatervoorstelling in het Amsterdamse Nieuwe de la Mar theater op 20 december van datzelfde jaar.

Gezin
Jeroen verhuist en verkast. Via omzwervingen van Amsterdam, Hoorn, Oegstgeest en Deventer verhuist hij in 2001 definitief terug naar zijn geboortegrond Voorburg. Hij betrekt hier met zijn vriendin Marloes en Labrador Max in mei van dat jaar een gezellig appartement in het centrum van Voorburg. In 2007 trouwen de twee met elkaar en krijgen in oktober 2008 een wolk van een dochter die de naam Luna krijgt. In november 2012 volgt er een tweeling. Ook dit zijn meisjes en krijgen de namen Rosa en Pippa. Niet verwacht maar dan toch gekomen. In 2014 komt het tot zover laatste kindje binnen de familie Smits. Nino Jake lost de lang gekoesterde droom op een jongen in. Zo telt het gezin Smits vier kinderen waaronder drie dochters en een zoon. Eind 2021 besluiten de twee de scheiding aan te vragen. Jeroen verhuist dan naar een appartement in de oude Haven van Scheveningen

Documentaires

Jeroen maakt voor verschillende instanties en opdrachtgevers de nodige documentaires. Zo bouwt hij voor de allerarmste van Mexico middels stichting Homeplan huizen, voor de stichting Stars in Their Eyes maakt hij een documentaire over de schaduwzijde van het WK voetbal. In twee weken leeft en volgt hij de dakloze jeugd van Kaapstad. Met meer dan 4000 uur live televisie is Smits een presentator met bijzonder veel ervaring. Tel daar alle optredens in het land jaarlijks bij op, waaronder vele vaste en terugkerende opdrachtgevers, en je hebt een aardig cv.

Oudejaarsconferences en theaterprogramma’s
Jaarlijks speelt Jeroen een tweetal theaterprogramma’s die door een van zijn bedrijven, Jeroen Smits Produkties, worden geproduceerd. Een reguliere programmering en een afsluitende Oudejaarsconference.

Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand
Veelal kreeg Jeroen het verzoek of hij ook op een speciale en humoristische manier mensen in de echt kon verbinden. Uiteindelijk is Jeroen in maart 2013 het gevecht met de boeken aangegaan en mag hij zich vanaf mei 2013 officieel beëdigd BABS, Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand, noemen. De beëdiging vond plaats in de rechtbank van Rotterdam. Voor meer informatie surft u naar www.trouwambtenaar.tv

4EVER49 Radio
Het was een lang gekoesterde droom van Jeroen om radio te mogen maken. Zelf een jaar of zes actief als DJ werkzaam geweest in verschillende clubs en discotheken was het maken van radio dat nog op de bucketlist stond.
Als side kick van Jo de Graaf, in het radioprogramma Jo en Jeroen in de Ochtend, is het dan ook iedere ochtend feest!

Rate it

Presentator

0%