4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven
Gerard Joling te gast in Drie Kwart met zijn single Eenzame Kerst Remco De Reus
Waarom dit jaar niet eens lekker Indonesisch eten met kerst? We vragen dat aan Jeffrey Wener van IndoFoods en restaurant Sapura, beiden in Zoetermeer. Wat blijkt: het is minder moeilijk en minder tijdrovend dan je denkt. En… Indonesisch eten is ook heel geschikt om eerder te maken. Jeffrey heeft drie lekkere recepten voor ons gemaakt,
Omelet(flensje) zelf maken: ei klutsen en hele dunne omeletjes bakken in steelpan in klein laagje olie.
Je kunt net als bij het maken van pannenkoeken een stapeltje omeletjes maken en bewaren in de
koelkast.
Ingrediënten voor de vulling: 2 teentjes knoflook fijngehakt (eventueel fijngehakt sjalotje), 300 gram
rundergehakt, (alternatief tahoe of tempe voor vegetarisch), 1 el kerriepoeder, 2 tl ketoembar, 3 tl
runderbouillonpoeder (of groentenbouillon of kipbouillonpoeder), 10 blaadjes citroenblad (of sap van
1 uitgeknepen citroen).
Bereiden vulling: Zet de sjalot en knoflook aan in een koekenpan met een laagje olie en schep om tot
lekker aangebakken is. Voeg dan de rundergehakt toe en de overige kruiden en roer geheel tot alles
goed gemengd is. Laat geheel afkoelen tot kamertemperatuur (lauwwarm).
Vouwen flensje: Leg een omeletje op een bord of snijplank. Plaats 2 eetlepels vulling zodanig dat je er
een soort loempiavorm van kunt rollen zo strak mogelijk om de vulling. Leg de gevulde flensjes in een
magnetronbakje en verwarm nog 30 seconden in de magnetron.
Serveer met chili/gembersaus, chilisaus en/of sambal (inkopen bij Toko).
Kalkoen: 1 hele kalkoen 3 kg
Ingrediënten voor de boemboe Bali: 4 teentjes knoflook fijngehakt, 3 uien grof gehakt, 1 blokje trasi,
10 cm verse gember, 10 blaadjes citroenblad, 2 el sambal oelek, 5 stuk rode lombok, 1 el
tomatenpuree, 1 el paprikapoeder, 1 stuk citroengras, 1 el kipbouillonpoeder, 2 el suiker.
Bereiden vulling: Doe de gember, sambal oelek, rode lombok, trasi in de keuken machine en maak
fijn tot een soort pasta ontstaat. Fruit de knoflook en ui en een pan in een laagje olie tot mooi bruin
van kleur en voeg dan de overige ingrediënten toe. Citroengras in drie stukken verdelen en kneuzen,
zodat de sappen vrij kunnen komen. Doe ongeveer 400 ml water bij het geheel en laat op zacht vuur
pruttelen. Voeg dan een scheutje ketjap manis toe (naar smaak).
Vul de holte van de kalkoen eventueel ook nog extra met citroengras en citroenblad. En plaats in een
braadzak en giet hier de boemboe Bali bij. Bereid dan in de oven op basis van 1 uur op 180 graden.
Geschreven door Remco De Reus
© 4EVER49 Radio - DE MUZIEKSTROOM VAN JE LEVEN