play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Health

Hoeveel fruitstukken moet je per dag eten?

today10 mei 2024 4

Achtergrond
share close

Hoeveel fruitstukken moet je per dag eten?

Deze vraag is al lang een onderwerp van discussie en advies van voedingsdeskundigen over de hele wereld. Fruit is een essentieel onderdeel van een gezond dieet vanwege de voedingsstoffen en vezels die het biedt, maar hoeveel moet je per dag nou eten en wat zijn de voordelen ervan.

De maatstaaf

Dagelijks 250 gram groente en 2 stuks fruit. Zo luidt al jaren het advies van het Voedingscentrum. Dit moet genoeg zijn om voldoende bouwstoffen binnen te krijgen. De richtlijn voor groenten is hierbij iets makkelijker, namelijk 250 gram, terwijl voor fruit nog steeds 2 stuks gelden. Maar is dat helemaal waar?

Hoeveel fruit moet je daadwerkelijk eten

Wij gaan daarom op zoek naar een iets meer omlijnde beschrijving voor hoeveel fruit je écht op een dag zou moeten eten. Deze vinden we op de website van het Voedingscentrum. Daar schrijft de voorlichtingsorganisatie dat zij Nederlanders adviseert dagelijks 2 porties fruit te eten. Maar wat betekent dat precies?

In veel gevallen betekent dit dus dat je wel degelijk meer dan 2 stuks fruit op een dag moet eten. Twee mandarijnen wegen immers geen 200 gram, net als twee kiwi’s of twee kleine bananen. Maar twee mandarijnen en een peer zijn dan weer wel genoeg, net als twee kiwi’s en een kleine banaan. Voor meer voorbeelden van hoe 200 gram fruit eruitziet, kun je kijken op de website van het Voedingscentrum.

Uiteindelijk is het zo dat letterlijk 2 fruitstuks per dag nemen vaak niet genoeg is, aangezien er weinig fruitsoorten zijn die met 2 stuks 200 gram halen. Als je zeker wilt weten of je genoeg fruit binnenkrijgt, kun je altijd nog een keukenweegschaal gebruiken.

 

 

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%