play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Health

Hier moet je opletten met zonnebrandcrèmes

today30 mei 2024 6

Achtergrond
share close

Hier moet je opletten met zonnebrandcrèmes

De zomer klopt weer op de deur. Hoewel er nu al zomerse dagen zijn die vaak afgewisseld worden met regendagen, begint de zomer pas op 20 juni, en dat betekent dat de warmste dagen nog moeten komen. Dit betekent dat het inslaan van zonnebrand en zonnecrème weer echt noodzakelijk is. Maar waar moet je echt op letten als je zonnebrand koopt en gebruikt?

Ten eerste is het belangrijk te beseffen dat niet elk persoon hetzelfde is. Dat betekent dat de beste crème degene is die voor die persoon het prettigst is. Er zijn namelijk factoren zoals een bepaald type huid. Zo zou iemand met een droge huid meer baat hebben bij een vettere crème.

En dat is precies waarom er zoveel verschillende soorten zonnebrandcrèmes in het schap liggen. Zo kun jij zoeken wat prettig voor jou is. Zonnebrandcrèmes worden gemaakt en getest in een laboratorium. Crèmes worden dus streng gecontroleerd en onderworpen aan Europese regelgeving. Er liggen dus geen crèmes die schadelijk kunnen zijn in de schappen.

Waarom het belangrijk is iedere twee uur te smeren

Je kunt ervan uitgaan dat iedere fles met een SPF ook daadwerkelijk de aangegeven bescherming biedt. “SPF staat voor Sun Protection Factor”, zegt Leenarts. De factor staat voor de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden. Stel dat je na tien minuten in de zon al rood zou kleuren, dan verbrand je met factor 30 pas na tien keer dertig minuten. “Alleen dan wel getest onder labomstandigheden.”

En dat is waarom je daar op het strand of het terras niet van uit kunt gaan, zegt Kibbelaar. Die omstandigheden verschillen namelijk van die in het lab. “Niet alleen smeren we dan vaak niet dik genoeg, ook hebben we buiten het lab te maken met de kracht van de zon, en die kan per dag verschillen. Bij een hoge zonkracht verbranden we sneller.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%