play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Health

Dit zijn de ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met koffiedrinken

today10 januari 2024 39 2

Achtergrond
share close

Dit zijn de ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met koffiedrinken

Het lijkt voor sommigen een mission impossible: stoppen met het drinken van koffie. Ga jij de uitdaging dit jaar toch aan? Is het je goede voornemen om te minderen met het zwarte goud? Houd dan rekening met deze ontwenningsverschijnselen.

Hersenen

Cafeïne pept je op door het beïnvloeden van een stof in je hersenen genaamd adenosine. Adenosine is een stof die zich ‘ophoopt’ in je hersenen, waardoor je slaperig wordt. Cafeïne blokkeert de absorptie van adenosine, waardoor de slaperigheid die je anders zou ervaren wordt voorkomen. Dit alles kan gebeuren door één kopje koffie.

Opgewekt

Als je regelmatig aanzienlijke hoeveelheden cafeïne gebruikt, dan raken je hersenen gewend aan de lage hoeveelheid adenosine. Daardoor raak je minder gevoelig voor de effecten van cafeïne die je consumeert. Dit betekent dat je na verloop van tijd meer cafeïne moet innemen voor hetzelfde opgewekte effect.
Wanneer je denkt aan een gezond en gebalanceerd dieet, dan denk je ongetwijfeld ook aan je caffeïne-intake. Want hoewel je van één kopje misschien goed wakker wordt, ben je met meerdere bakkies pleur al snel rusteloos. Tja – het verschilt van persoon tot persoon, maar too much koffie kan absoluut slecht voor je zijn. Alleen dan […]

Hoofdpijn

Hoe meer koffie je drinkt, hoe erger je ontwenningsverschijnselen kunnen zijn. Bij het stoppen van koffie drinken, moeten je hersenen wennen aan de grote hoeveelheid adenosine die in de hersenen plaatsvindt. Dit kan voor hoofdpijn en duizeligheid zorgen. Gelukkig gaan de symptomen vaak binnen ongeveer twee weken na het stoppen weg.

Cafeïnevrij

Je kunt de hoofdpijn en andere onaangename symptomen voorkomen door je cafeïne innamen langzaam af te bouwen in plaats van in één keer te stoppen. Dit kan door middel van cafeïnevrije koffie. Meng één deel van cafeïnevrije koffie met de koffie die je normaal altijd drinkt. Door steeds een grotere hoeveelheid erin te mengen, drink je uiteindelijk alleen maar cafeïnevrije koffie.

 

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%