play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

De valkuilen van Online Shoppen!

today19 juni 2023 18

Achtergrond
share close

De valkuilen van Online Shoppen!

Online shoppen biedt veel gemak en keuzevrijheid, maar het brengt ook enkele gevaren met zich mee. Niet dat je nu moet gaan panikeren, gelukkig zijn er veel meer betrouwbare online handelaars dan malafide. Je kunt dus gerust je kleding inkopen of op zoek gaan naar andere koopjes op het net. Zolang je onze onderstaande valkuilen vermijdt, zit je goed.

Hoed je voor onveilige websites
Niet alle online winkels zijn veilig. Sommige websites kunnen frauduleus zijn en persoonlijke informatie zoals creditcardgegevens stelen. Shop alleen bij bekende websites met een beveiligde verbinding. Je kunt deze herkennen aan het slotpictogram en de afkorting HTTPS in de adresbalk.
Sites met slechte vertalingen en dubieuze aanbiedingen kun je maar beter mijden. Kijk voor je aankoopt altijd even de gebruikerservaringen na. Die zijn niet waterdicht, maar het geeft je wel een indicatie over de betrouwbaarheid.

Let op voor identiteitsdiefstal
Bij online winkelen moet je persoonlijke gegevens verstrekken, zoals je naam, adres en betalingsinformatie. Als een kwaadwillende toegang krijgt tot deze gegevens, kan dit leiden tot identiteitsdiefstal en zelfs financiële verliezen. Het is noodzakelijk om sterke wachtwoorden te gebruiken. Houd je computer up-to-date met beveiligingsupdates. En tenslotte vermijd verdachte e-mails of berichten.
Als iets te goed is om te geloven, is dat ook meestal zo: vervalsingen en slechte kwaliteit
Een ander gevaar is dat je een product koopt dat nep, gestolen of van slechte kwaliteit is. Sommige verkopers op online marktplaatsen kunnen vervalste producten aanbieden, waardoor je je geld verspilt aan minderwaardige goederen. Het is raadzaam om beoordelingen te lezen en te kopen bij betrouwbare verkopers om deze risico’s te beperken. Als het product voor een abnormaal lage prijs wordt aangeboden moeten je alarmbellen gaan rinkelen. Wanneer je toch opgelicht wordt, of je hebt sterke vermoedens, kun je terecht bij de fraudehelpdesk van de rijksdienst.

Wat met de verzendingen?
Hoewel veel online retailers efficiënte verzendmethoden hebben, kunnen er altijd vertragingen optreden. Dat kan ook zo zijn bij de bonafide verkopers. Zodra ze je aankoop hebben doorgegeven aan de verzenddienst hebben ze er geen invloed meer op.
Slechte weersomstandigheden, fouten bij de bezorgdienst of douanecontroles kunnen ervoor zorgen dat je pakket langer onderweg is of zelfs verloren raakt. Het is belangrijk om de verzendvoorwaarden en het retourbeleid van de winkel controleert. Maar kijk ook de reputatie van de bezorgdienst na.

Betaal met betrouwbare betaalmethoden
Tijdens het online winkelen moet je je betalingsgegevens invoeren, zoals creditcardnummers of bankgegevens. Als je niet voorzichtig bent, kunnen deze gegevens worden onderschept door cybercriminelen en misbruikt worden. Zorg ervoor dat je alleen op beveiligde websites winkelt. Gebruik alleen betrouwbare betalingsmethoden, zoals PayPal of creditcards met fraudebescherming. Als er dan wat misgaat, is er veel kans dat je het geld kunt recupereren.

 

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%