play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Health

6 beste tips voor het gezond houden van je brein

today29 mei 2024 8

Achtergrond
share close

6 beste tips voor het gezond houden van je brein

Als 49’ers is het natuurlijk belangrijk om midden in het leven te staan, en dat kan natuurlijk niet zonder een fit en jong brein. Het gezond houden van je brein wordt steeds essentiëler naarmate je ouder wordt, maar hoe kun je jouw brein nou zo gezond mogelijk houden?

1 Wandel elke dag

Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam): “Zeven dagen in de week een half uur lang stevig wandelen is goed voor uw lijf én voor de hersens. Dat komt doordat de activiteit van de hippocampus, een hersengebied, toeneemt bij meer lichaamsbeweging. Dit gebied speelt onder andere een belangrijke rol bij het leren en bij het onthouden. Door elke dag te lopen, verbetert het geheugen. Ook neemt uw vermogen toe om te plannen en uw aandacht steeds op iets nieuws te richten. Dat betekent uiteindelijk dat u langer zelfstandig kunt blijven functioneren.”

2 Vermijd schade

Dick Swaab: “Of uw brein op late leeftijd goed blijft functioneren, is voor 50 procent genetisch bepaald. U kunt er dus gedurende uw leven nog wat aan doen. Zorg dat u zo min mogelijk hersenschade oploopt. Zo is alcohol slecht voor uw brein. Bij de één is een glas per dag al schadelijk, de ander kan vijf glazen drinken voordat het effect heeft. Schade kan ook ontstaan wanneer u klappen tegen uw hoofd krijgt, bijvoorbeeld bij verkeersongelukken, boksen, door te koppen bij voetbal en door elleboogstoten tegen uw hoofd. Bedenk verder: wat slecht is voor uw bloedvaten, is ook slecht voor de hersenen. Laat u dus behandelen wanneer u een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte hebt.”

3 Daag jezelf uit

“Pak de trein, ga naar een concert, bezoek een museum in een andere stad. Dat soort prikkels heeft u nodig om uw hersenen jong te houden. Het is niet erg als u het moeilijk vindt om uw ov-chipkaart op te laden; zo daagt u uw hersenen juist uit. U wordt scherp en alert als u zich op deze manier ‘opwindt’. Uw brein gaat beter functioneren en u kunt nieuwe informatie sneller verwerken. Dat is weer goed voor uw vermogen om problemen op te lossen. Handig als u bijvoorbeeld een nieuwe taal gaat leren, met alle grammaticale moeilijkheden die dat met zich meebrengt”, aldus Erik Scherder.

4 Leer dansen

“Op oudere leeftijd nieuwe dingen leren en ondernemen kan de komst van Alzheimer vertragen met zo’n drie à vier jaar. Wat u doet, moet iets van de hersenen vergen. Elke dag dezelfde soort computerspelletjes spelen, helpt niet. Elke dag schaken helpt wel, omdat schaken steeds weer nieuwe vragen oproept. Iets doen waarbij u het nadenken en bewegen combineert, zoals het instuderen van een nieuwe dans, lijkt nog beter te werken. Ouderen die gedurende een aantal weken leerden dansen, scoorden daarna beter bij psychologische tests dan degenen die dat niet deden. We weten alleen nog niet of het op langere termijn dementie kan voorkomen,” vertelt Dick Swaab.

5 Eet korstjes

Erik Scherder: “Goed op uw eten kauwen heeft gezonde bij-effecten: het hart gaat wat sneller kloppen en de hersenen worden beter doorbloed. In feite bent u – terwijl u eet – als het ware een beetje aan het lopen, met alle voordelen van dien. Uit onderzoek blijkt dat de doorbloeding met name in één van de grote bloedvaten in de hersenen verbetert. 70 procent van de herseninfarcten vindt plaats in de buurt van dát bloedvat. Kauwen lijkt dus sterk aan te raden voor oudere mensen met een ongezond vatenstelsel, al is nog niet bewezen dat het echt een herseninfarct voorkómt. Blijven kauwen is dus belangrijk, ook als vloeibaar voedsel makkelijker lijkt. Snijd de korstjes níet van het brood en kook groenten kort.

6 Zoek extra licht

Dick Swaab (internationaal hersenonderzoeker): “Slaapt u slecht, zorg dan voor meer licht overdag. Naar buiten gaan werkt ’t best, ook op een sombere dag. U vangt dan nog altijd meer licht dan in huis. Elke dag een uurtje wandelen lijkt een prima methode om uw slaapritme weer in het gareel te krijgen. Daarnaast vermindert méér licht de snelheid van de achteruitgang van het geheugen. Slik geen benzodiazepines om beter te slapen: als u die lang gebruikt, verhoogt u de kans op dementie.”

Met deze zes tips kun je je brein fit en gezond houden, zelfs als je ouder wordt. Of je nu elke dag een stevige wandeling maakt, je hersenen uitdaagt met nieuwe activiteiten, of gewoon geniet van een goed stuk brood met korstjes, er zijn talloze manieren om je mentale welzijn te verbeteren. Vergeet niet om ook voldoende licht te zoeken en voorzichtig te zijn met schadelijke gewoonten. Blijf actief, blijf nieuwsgierig en zorg goed voor jezelf – je brein zal je er dankbaar voor zijn!

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%