Health

21 juni; Wereld ALS-Dag!

today21 juni 2023 24

Achtergrond
share close

21 juni; Wereld ALS-Dag!

Op 21 juni wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de tamelijk zeldzame neurologische ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) tijdens de ‘Wereld ALS-dag’ (Global MND Awareness Day, of ook: MND/ALS Global Day).

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze aandoening leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren.

Dit wordt veroorzaakt door het afsterven van de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. De hersenen kunnen dan geen spierbewegingen meer op gang brengen. Daardoor ontstaat progressief krachtsverlies en verlamming, die uiteindelijk tot de dood leidt van de patiënt door verlamming van de ademhalingsspieren.

De exacte oorzaak van ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar.

Doe hier je donatie voor en naar onderzoek!

Luister onderstaand het interview terug met directeur ALS Nederland Limore Noach in de ochtendshow van 4EVER49 Radio

  • cover play_arrow

    21 juni; Wereld ALS-Dag! ® 4EVER49 Radio

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%