play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

Zo geef je als 49-er je immuunsysteem een boost!

today13 maart 2023 19

Achtergrond
share close

Zo geef je als 49-er je immuunsysteem een boost!

Ontkomen aan griep of verkoudheid is bijna niet te doen. Wil je graag je immuunsysteem op peil houden dan is het verstandig om je weerstand een flinke oppepper te geven.

Wat is je weerstand?
De herfst en de winter is een feestje voor vervelende virussen en bacteriën. Niets voor niets wordt er gezegd: zit de R in de maand? Pas dan goed op je lichaam. Je weerstand is een andere benaming voor je afweer- of immuunsysteem. Je immuunsysteem is een ingewikkeld netwerk van organen, cellen, eiwitten en antilichamen die samenwerken om jou te beschermen tegen virussen, bacteriën, infecties en andere nare invloeden van buitenaf. Het is een systeem wat altijd hard aan het werk is om je lichaam te beschermen, daar ben je misschien niet bewust van, maar het is wel zo. Is je weerstand wat lager dan sta je daar pas bij stil.

Samengevat: je weerstand zorgt ervoor dat je niet snel ziek wordt. Vandaar dat het zo belangrijk is om je weerstand te helpen en dat kan je doen met onderstaande vijf tips.

1. Onderschat diepe slaap niet
Wanneer je diep slaapt maak je het hormoon cytokine aan, dat versterkt je weerstand. Goed slapen lijkt heel eenvoudig, want het is iets wat je zelf in de hand hebt. Toch slapen heel veel Nederlanders bar slecht. Ze ondernemen daarop geen actie blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting. Dat is jammer, want door bepaalde maatregelen te nemen kan je ervoor zorgen dat je meer slaapt.

2. Ga naar buiten
Wanneer het buiten kouder begint te worden zitten we met zijn allen meer binnen. Hierdoor is de kans op besmetting groter. Ga daarom zoveel mogelijk naar buiten. Zonnestralen zorgen er bovendien ook nog eens voor dat je immuunsysteem beter werkt. Maak in de lunchpauze een ommetje. Bewegen is belangrijk. De mens is juist gemaakt om te bewegen. Ooit was het bittere noodzaak, want je moest immers voedsel verzamelen. Vandaag de dag is het iets wat je in je drukke bestaan in moet plannen. De meeste mensen zitten de hele dag vanwege hun werk. Dat heeft effect op je immuniteit. Beweging versterkt je weerstand. Kom daarom in actie!

3. Zorg dat je voldoende drinkt
En dan natuurlijk geen alcohol, maar water. Wist je dat je lichaam vocht nodig heeft om afvalstoffen af te voeren? Door voldoende water te drinken ondersteun je het zuiveringsproces van je lichaam. Je nieren kunnen dan goed hun werk doen. Deze organen filteren van alles uit je bloed, denk aan een teveel aan zout, kalium of medicijnresten. Door iedere dag anderhalve liter water te drinken hou je het natuurlijke zuiveringsproces van je lichaam in balans.

4. Denk om je voeding
Vul je koelkast met gezonde voeding. Koop eten wat rijk is aan voedingstoffen bijvoorbeeld groenten, fruit, magere eiwitten en volkorenproducten. Goede vetten en complexe koolhydraten zorgen ervoor dat je immuunsysteem in vorm blijft.

5. Verminder stress
Wanneer je je lichaam ontspant wordt je immuunsysteem sterker. Vandaar dat voldoende nachtrust essentieel is voor een goede weerstand. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen wanneer dat kan. Stress zorgt er namelijk voor dat het vermogen van je immuunsysteem om goed op slechte invloeden van buitenaf te reageren verslechtert. In een stresssituatie geeft je lichaam namelijk alle aandacht aan de stress en daardoor krijgen de belangrijke processen in je lichaam minder prioriteit. Zoek manieren om te ontspannen, ga fietsen, wandelen of doe aan yoga. Blijft het moeilijk voor jou om te ontspannen of diep te slapen probeer dan eens een natuurlijk voedingssupplement wat gemaakt is om stress te verminderen en je welzijn te verbeteren.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%