play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

Wat zijn de kosten van een Warmtepomp?

today14 februari 2023 36

Achtergrond
share close

Wat zijn de kosten van een Warmtepomp?

Aanschaf warmtepomp
Steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren in een warmtepomp. Een warmtepomp is op dit moment één van de populaire manieren om bij te dragen aan de reductie van CO2 uitstoot. Het verminderen van de uitstoot is één van de vele voordelen van een warmtepomp. Warmtepompen hebben de mogelijkheid om water te laten koelen of juist op te warmen. Ook is een warmtepomp handig voor lagere vaste lasten. Al deze voordelen maken van warmtepompen een duurzaam alternatief op de CV-ketel. Maar wat kost een warmtepomp en welke verschillende soorten zijn er?

Verschillende soorten warmtepompen
Er zijn waterpompen die volledig elektrisch zijn. Deze soort verwarmt je woning en zorgt daarnaast voor warm water. Met deze waterpomp kun je volledig gasloos leven en is een gasaansluiting niet meer nodig! De keerzijde van deze waterpomp is de prijs. all-electric warmtepompen zijn relatief duur en functioneren het beste in een goed geïsoleerde woning. Deze pomp is daarom een goede optie voor nieuwbouwwoningen.
Elektrische warmtepompen verbruiken een hoop stroom, wat ook kosten met zich meebrengt. Deze kosten kun je echter voorkomen, door met je eigen zonnepanelen te zorgen voor de energie. Hierdoor kun je zorgen voor nóg lagere maandlasten en kun je de warmtepomp gratis aan het werk zetten!

Hybride warmtepomp
Naast de elektrische warmtepomp zijn er ook hybride warmtepompen. Hierbij wordt een kleine elektrische warmtepomp gecombineerd met een HR-combiketel. Het is mogelijk om de warmtepomp te combineren met je huidige CV-ketel, en daarnaast bestaan er ook kant-en-klare oplossingen. Ook deze pompen dragen bij aan minder CO2 uitstoot. Ongeveer 60% van de uitstoot wordt gereduceerd met deze oplossing, een enorm percentage!

Wat kost een warmtepomp?
Wat een waterpomp precies kost hangt af van de betreffende waterpomp. Er zijn verschillende soorten die ook verschillende prijzen met zich meebrengen. De meest goedkope modellen zijn de lucht-water warmtepompen. Deze pompen zijn ongeveer €8.000 en worden als meest voordelige optie gezien.

De water-water warmtepomp is twee keer zo duur . Hierbij is de installatie van de warmtepomp belangrijk. Bij deze warmtepomp is grondboring nodig, wat de nodige kosten met zich meebrengt. Hierbij hangen de kosten af van deze activiteit. In totaal kunnen de kosten dus een stuk hoger uitvallen en wel oplopen tot tienduizenden euro’s. Echter, deze kosten betalen zich ook terug. Een water-water warmtepomp zorgt voor een hoger rendement, wat voor de financiën en het milieu een stuk beter is.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%