play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Nieuws

Wat is de kracht van lachen op je gezondheid

today8 mei 2024 14

Achtergrond
share close

Wat is de kracht van lachen op je gezondheid

Wie nog twijfelde aan het feit dat lachen echt gezond is, kan met volle overtuiging zeggen dat lachen dat wel degelijk is. Met lachen komt namelijk het geluk hormoon endorfine vrij, wat het cortisolgehalte vermindert en de hoeveelheid dopamine en serotonine beïnvloedt, stofjes die je algemene gemoedstoestand positief beïnvloeden. Lachen verlaagt ook de bloeddruk en zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen pijn. Wie veel lacht, kan zich makkelijker ontspannen, heeft minder angstklachten en is beter beschermd tegen ziektes.

Lachen, en bij uitbreiding andere positieve gevoelens zoals dankbaarheid, liefde en tevredenheid, verminderen ook de negatieve effecten van stress. Humor kan een krachtige tool zijn om de tegenslagen die op ons pad komen niet te zwaar op ons gemoed te laten wegen. Positieve emoties stellen ons in staat problemen vanuit een ruimer perspectief te bekijken en op te lossen. Je kunt jezelf daarin ook trainen: door alert te zijn voor het mooie in het leven, merk je het sneller op en voel je je gelukkiger. Check bijvoorbeeld de oefening: optimisme kan je leren.

Maar, als je lastige gevoelens altijd weglacht zonder er verder iets mee te doen, kan dat ook een valkuil worden. Perfect geluk bestaat niet. Soms ben je uit balans en dat is prima. In de geluksdriehoek vind je deze moeilijke momenten terug in de oranje bol. Negatieve emoties zijn even belangrijk om te ervaren als positieve: ze vertellen ons iets over onszelf en wat we nodig hebben. Als je dat altijd alleen maar weglacht, pak je de oorzaak niet aan en zullen die gevoelens steeds sterker terugkomen.

 

Met de wetenschap dat lachen het geluk hormoon endorfine vrijmaakt, wat het cortisolgehalte vermindert en de hoeveelheid dopamine en serotonine beïnvloedt, kunnen we met volle overtuiging zeggen dat lachen echt gezond is. Dus probeer vandaag nog een extra keer te lachen en te genieten van het leven.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%