play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

Wat is de beste tijd om te gaan slapen?

today21 juni 2023 27

Achtergrond
share close

Wat is de beste tijd om te gaan slapen?

Een nieuw Brits onderzoek vertelt ons wat het beste tijdstip is om te gaan slapen. In totaal onderzochten zij 88.000 mensen en dat leverde enkele opvallende resultaten op. We hebben dan ook slecht nieuws voor vroege vogels en échte nachtuilen. Want het ideale tijdstip om naar bed te gaan – wat blijkbaar goed is voor je hart en algemene gezondheid – ligt tussen een te verwachten tijdsperiode.

Het onderzoek leert ons dat je te laat, maar ook te vroeg kunt slapen. Ja, je kunt dus te veel slapen en dat is ook niet goed voor je lichaam en geest. Routine is de ‘key’ tot een goede nachtrust, maar dat is niet altijd even makkelijk. We weten allemaal dat: ‘oké, één biertje dan’ nog nooit in de geschiedenis is geslaagd. Of te wel je doorbreekt een routine gemakkelijk.
Het ideale tijdstip om te gaan slapen
Toch zullen we ‘moeten’ proberen om meer routine in ons slaappatroon te krijgen. Waar kunnen we dan beginnen? Volgens de studie ligt het ideale tijdstip om te gaan slapen tussen 22:00 uur en 23:00 uur. Deze tijdsperiode klinkt ergens ook wel logisch, maar hoe zijn de onderzoekers tot deze conclusie gekomen?
Alle 88.026 deelnemers moeste een polsmeter dragen tijdens het slapen. Gedurende zeven dagen werden gegevens over het slaappatroon van duizenden mensen objectief geregistreerd. We spreken hier dus niet over een vragenlijstje invullen. Dat onderscheidt het onderzoek dan ook van gelijkaardige onderzoeken naar dit thema. Dit keer zien we technische en gemonitorde ondervindingen.
Goed voor je hart
Nu maken we even een tijdsprong. Ongeveer zes jaar later werd hetzelfde experiment opnieuw uitgevoerd om verschillen te meten in onder andere hartaandoeningen. Van alle testpersonen bleek 3,6 procent achteraf met cardiovasculaire problemen te kampen. En bovendien gaven de resultaten een duidelijk verband weer met het ideale tijdstip om te gaan slapen.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%