play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

Waarom zijn we zo moe in de winter?

today22 november 2023 51

Achtergrond
share close

Waarom zijn we zo moe in de winter?

Het is een bekend fenomeen: zodra de winter zijn intrede doet, lijken vermoeidheid en een voortdurend verlangen naar extra slaap jou te overvallen. De dagen worden korter, de nachten langer. Wakker worden is moeilijk. Het lijkt wel alsof je bed elke ochtend hardnekkig aan je vastplakt! Het liefst zou je de hele dag in je bed blijven liggen. Maar, waar komt deze wintermoeheid vandaan en vooral: hoe kun je hier het beste mee omgaan? Slaapadviseur Nadieh van Beter Bed vertelt er alles over.

Waarom ben ik zo moe in de winter? 

Vermoeidheid in de winter is vrij normaal. Er zijn verschillende oorzaken waarom jij je moe voelt in de winter. Je wordt minder blootgesteld aan daglicht en dat heeft direct invloed op je biologische klok. Hierdoor kun je jezelf behoorlijk moe voelen. Daarnaast heeft de omschakeling naar de wintertijd ook effect op ons slaap/waakritme. De wintertijd brengt je interne klok (tijdelijk) in de war en zorgt ervoor dat het eerder donker wordt. Het kan best even duren voordat je hieraan gewend bent.

Wat maakt opstaan in de winter zo moeilijk?

Moeilijk wakker worden in de winter komt vaker voor dan tijdens zonnige, zomerse ochtenden. Je ligt nog zó lekker in je bed en het voelt alsof je daar voor altijd wil blijven liggen. Hoe komt dat eigenlijk?

Gebrek aan daglicht

Daarnaast is het ook nog donker. Voor jouw lichaam is het heel onnatuurlijk om dan in actie te komen. Vanuit de natuur gezien beweegt ons ritme namelijk mee met de zon. Als die nog niet op is, waarom jij dan wel?

 

 

 

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%