play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

Waarom vrouwen minder snel daten met jongere mannen!

today14 juni 2023 9

Achtergrond
share close

Waarom vrouwen minder snel daten met jongere mannen!

Over het algemeen zien we dat vrouwen minder snel daten met jongere mannen, dan met oudere mannen of mannen van dezelfde leeftijd. Ook als je kijkt naar je ouders of de ouders van vrienden. Vaak is de man net een (paar) jaartje(s) ouder. Hoe komt dat? En heeft dat een bepaalde reden?

Uit meerdere onderzoeken leren we dat oudere, ervaren vrouwen niet graag met jongere mannen daten. Echter geven ze wel aan dat ze dat soms graag zouden doen. Wat weerhoudt vrouwen er dan toch van? Zijn mannen ‘gewoon’ minder snel volwassen en dus te kinderachtig voor veel vrouwen?

Wanneer is iemand te jong of te oud om te daten?
Misschien heb je weleens gehoord van ‘de regel’. Deze heeft te maken met leeftijdsverschil. Wat is acceptabel? De ‘regel’ luidt als volgt: ‘de helft van je leeftijd plus zeven’. Waar die zeven precies vandaan komt, dat weet niemand. Ergens klinkt plus zeven blijkbaar als iets dat acceptabel is. Als we een snelle berekening doen, dan klinkt het ergens ook wel logisch.
Ben je namelijk 30? Dan moet je partner minstens 22 zijn. Ben je 50? Dan moet je partner minstens 32 zijn. Uiteraard is daten met een leeftijdsverschil subjectief. De ene vindt iets bijvoorbeeld wel kunnen en de ander niet. Echter zullen we allemaal wel opkijken als iemand 90 jaar oud is en zijn partner 30. Maar goed, iedereen zijn ding hé.

Onderzoek: vrouwen daten minder snel met jongere mannen
Als we snel wat onderzoek doen, dan zien we de volgende feiten. Gemiddeld zijn Nederlandse mannen tijdens een huwelijk zo’n 2,5 jaar ouder dan hun vrouw. Een antropologische studie vergeleek wereldwijd 37 culturen met elkaar. In alle 37 culturen waren mannen gemiddeld ouder dan hun vrouw.
In talloze onderzoeken komt naar boven dat mannen sneller vallen op jeugdige kenmerken. Maar waar komen die uiteenlopende verlangens vandaan? Emeritus professor Johan van der Dennen schreef hier een boek over, The Nature of Sexes. Zijn boek neemt ons vele jaren terug, naar een tijd dat we nog moesten jagen voor ons eten. De meest succesvolle strategie was toen om onze genen door te geven. Hoe jonger de vrouw, hoe groter de kans op veel succesvolle zwangerschappen. Hoe krachtiger en machtiger de man, hoe beter hij zijn kwetsbare kroost kon beschermen.

De moderne wereld ziet er heel anders uit, maar die evolutionair bepaalde verlangens voelen we nog altijd, zegt het boek. ‘En dus vallen mannen nog altijd meer op tekenen van jeugdige vruchtbaarheid, en vallen vrouwen meer op tekenen van kracht en macht’, legt Van der Dennen uit. Niet politiek correct, maar blijkbaar wel biologisch logisch.

Waarom daten vrouwen dan minder snel met jongere mannen?
Vrouwen zijn volgens meerdere studies dus minder geïnteresseerd in de jeugdige kenmerken van een man, zoals een gladde huid of glanzende haren. Zij hechten gemiddeld meer waarde aan een hoge sociaal-economische status, en die neemt vaak toe met leeftijd. Ook zijn vrouwen vaak iets sneller volwassen en dat maakt een man van één a vijf jaartjes ouder dan ook aantrekkelijker, dan een man die één a vijf jaar jonger is.

Uiteindelijk moet iedereen uiteraard daten wie hij/zij zelf wilt. Laat je vooral niet wijsmaken dat er een bepaalde ‘regel’ is, die je ‘moet’ volgen. Volg je eigen regels.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%