play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Nieuws

Waarom moet je tandenpoetsen voor het ontbijt?

today30 april 2024 19

Achtergrond
share close

Waarom moet je tandenpoetsen voor het ontbijt?

Als je wakker wordt, heeft iedereen een ochtendritueel: de een poetst zijn tanden voor het ontbijt, de ander erna, en sommigen slaan het poetsen in de ochtend helemaal over. Maar het blijkt dat tandenpoetsen voor het ontbijt de beste optie is, en hier lees je waarom.

Waarom moet je twee keer je tanden poetsen?

Zoals je waarschijnlijk weet, raden tandartsen aan om twee keer per dag, gedurende twee minuten, je tanden te poetsen. Op deze manier zorg je ervoor dat je tanden grondig gereinigd worden. Vooral voor het slapengaan is het cruciaal om je tanden te poetsen, omdat je zo al het vuil van die dag verwijdert. Tijdens het slapen produceer je namelijk minder speeksel, waardoor bacteriën vrij spel hebben en ontstekingen kunnen veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om ook de ruimte tussen je tanden en je tandvlees schoon te houden, zodat er geen etensresten achterblijven. Dit kun je doen door te flossen of door gebruik te maken van ragers en stokers. Dit is minstens zo belangrijk als het poetsen van je tanden zelf.

Waarom niet na het ontbijt tandenpoetsen?

Uit onderzoek van Frank Abbas, hoogleraar tandheelkunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, blijkt dat je tanden licht beschadigd kunnen raken als je poetst na het drinken van vruchtensap of frisdrank. Dranken met een lage pH-waarde kunnen namelijk tijdelijk je tandglazuur verzwakken.

Verder geeft hij aan dat niet de tandenborstel, maar juist de tandpasta het glazuur kan beschadigen. In tandpasta zit namelijk een middel dat gele of bruine aanslag op je tanden verwijdert. Maar als er te veel van dit middel in zit, kan dit de beschermlaag beschadigen. Daarom is het verstandig om advies aan je tandarts te vragen over welke tandpasta je het beste kunt gebruiken.

Het ochtendritueel van tandenpoetsen voor of na het ontbijt kan een kwestie van persoonlijke voorkeur lijken, maar het wetenschappelijk onderbouwde advies wijst toch in de richting van poetsen vóór het ontbijt. Door je tanden te poetsen voordat je iets eet of drinkt, bescherm je niet alleen je tandglazuur tegen mogelijke beschadigingen door zure voedingsmiddelen of dranken, maar verwijder je ook effectief bacteriën en plaque die ‘s nachts zijn opgebouwd.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%