play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

Waarom jongeren meer gokken dan 49-ers!

today30 mei 2023 43

Achtergrond
share close

Waarom jongeren meer gokken dan 49-ers

Online gokken wordt door alle leeftijden gedaan, maar vooral jongeren lijken het opvallend vaak te doen. Uit recente cijfers blijkt dat ruim 20 procent van de online gokkers tussen de 18 en 23 jaar oud is. Ook in onze buurlanden is er een aanzienlijk aantal jonge online gokkers te vinden. Opmerkelijk genoeg is de populariteit van online gokken bij vijftigplussers veel kleiner. Er zijn verschillende redenen waarom online gokken bij jongeren meer in trek is dan bij vijftigplussers.

Sociale en technologische factoren
Het moderne digitale tijdperk heeft een enorme invloed gehad op het gedrag van jongeren, ook op het gebied van gokken. Sociale media, smartphones en de alomtegenwoordigheid van internet hebben ervoor gezorgd dat jongeren constant verbonden zijn met de online wereld. Dit biedt een eenvoudige toegang tot online gokplatforms. Jongeren maken vaker gebruik van de digitale en online mogelijkheden, ook op het gebied van sport en gokken. Dit verklaart waarom online sportwedden zo populair is bij jongeren.

De aantrekkingskracht van de spanning
Jongeren zijn vaak op zoek naar spanning en sensatie, en online gokken biedt precies dat. Het plaatsen van weddenschappen en het wachten op de uitkomst zorgt voor een adrenalinekick die jongeren aantrekt. Daarnaast worden online gokspellen vaak gepresenteerd met aantrekkelijke graphics en geluidseffecten, waardoor de ervaring nog meeslepender wordt. De spanning en opwinding kan uiteraard ook vijftigplussers aanspreken, maar toch lijken jongeren er meer vatbaar voor te zijn.

Financiële situatie en motivatie
Het financiële verschil tussen jongeren en vijftigplussers kan ook een rol spelen bij de populariteit van online gokken. Jongeren hebben vaak minder financiële verantwoordelijkheden en kunnen daardoor meer geneigd zijn om risico’s te nemen met hun geld. Ze hebben mogelijk ook meer vrije tijd en kunnen online gokken zien als een vorm van vermaak. Tegelijkertijd staan jongeren voor een moeilijke financiële toekomst, met oplopende vastgoedprijzen en beperkte perspectieven. De droom van financiële onafhankelijkheid wenkt, maar blijkt niet realistisch te zijn. Hierdoor kunnen jongeren sneller terugvallen op alternatieve methoden waarmee ze snel rijk hopen te worden. Online gokken is daar een voorbeeld van, maar hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het investeren in cryptomunten.

Sociale dimensie van online gokken
Gokken is niet alleen een individuele activiteit, maar ook een sociaal fenomeen. Het kan dienen als een manier van sociaal contact en interactie. Het is niet voor niets dat online gokplatformen vaak inzetten op chatrooms en multiplayergames. Jongeren zijn over het algemeen ook meer verbonden met sociale media en digitale platforms, waar ze gemakkelijk in contact komen met andere gokliefhebbers. Gelijkgezinden bouwen zelf online gemeenschappen op, bijvoorbeeld forums en chatgroepen. Voor jongeren kan online gokken een vorm van sociale bevestiging en acceptatie zijn. Ze kunnen zich identificeren met andere gokkers en deel uitmaken van een gemeenschap die dezelfde interesses deelt.

Jongeren en risicovol gedrag
Jongeren zijn over het algemeen meer vatbaar voor risicovol gedrag en allerlei impulsen. Dit geldt ook voor gokken. Ze bevinden zich in een fase van hun leven waarin ze op zoek zijn naar nieuwe ervaringen, naar sensatie en naar het verkennen van grenzen. Dit maakt ze kwetsbaarder voor verleidingen en risicovol gedrag, zoals gokken. Vanwege de gevoeligheid van jongeren voor dergelijke invloeden zijn er strenge regels en richtlijnen opgesteld met betrekking tot gokreclame. Er zijn strikte beperkingen om te voorkomen dat jongeren onder invloed van reclamecampagnes gokverslavingen en probleemgedrag ontwikkelen.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%