Nieuws

Waarom je in de winter ook je zonnebril moet dragen

today14 december 2023 34

Achtergrond
share close

Waarom je in de winter ook je zonnebril moet dragen

In de zomer kan het wat urgenter voelen om een zonnebril te dragen, maar je shades zijn niet alleen voor de zomermaanden. Sterker nog, ook in de winter is het belangrijk om er een te dragen.
Oké, oké, we weten dat Nederland nu niet bepaald een zonnig land is in de winter. We hebben juist regenachtige winters met veel regen en bewolking. Toch kan de zon alsnog wel voor schade zorgen – ook als het slecht weer is. Om die reden moedigt opticien Tina Patel mensen dan ook aan om alsnog een zonnebril te dragen in de winter. “Een zonnebril in de winter dragen heeft verschillende voordelen“, zo schrijft ze op de website van Feel Good Contacts.

Bescherming tegen UV-straling

We weten inmiddels allemaal dat UV-straling behoorlijk schadelijk kan zijn. Niet alleen voor je huid, maar ook voor je ogen. “Te veel blootstelling aan UV-straling kan schadelijk zijn voor je ogen”, deelt Patel. Het kan namelijk het risico op oogkanker vergroten en het kan in extreme gevallen ook leiden tot blindheid. Het is daarom belangrijk om ook in de winter een zonnebril te dragen, zeker als het heeft gesneeuwd. “80 procent van de UV-stralen worden weerkaatst in je ogen als het heeft gesneeuwd”, vervolgt Patel.

Volgens Patel kan iedereen er baat bij hebben om in de winter een zonnebril te dragen. Maar een groep in het bijzonder moet het niet achterwege laten: de wintersporters en mensen die op vakantie gaan naar een hoger gelegen gebied. Voor de wintersporters snappen we het, maar waarom ook als je naar een hoger gelegen gebiedt gaat? Dat heeft volgens Patel te maken met de sterkte van de straling. Zo neemt de sterkte van UV-straling met 5 procent toe voor elke 1000 meter hoogte.

Andere redenen

Een zonnebril dragen kan dus voorkomen dat je ogen beschadigingen oplopen door UV-straling. Maar er zijn ook andere redenen waarom het een goed idee is om een zonnebril te dragen. Het kan namelijk ook vermoeide ogen voorkomen op heldere dagen (je ogen worden door de donkere glazen dan minder belast) en een zonnebril kan je ogen ook beschermen tegen de harde winterwinden (en daarmee zijn we in Nederland maar wat bekend).

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%