Nieuws

Verzekering op hoortoestellen

today31 januari 2023 43

Achtergrond
share close

Verzekering op hoortoestellen

Als je last hebt van gehoorproblemen of gehoorverlies, kun je dit in veel gevallen oplossen met een hoortoestel. Er zijn verschillende soorten hoortoestellen. Ze verschillen in maat, kleur, speciale functies en de manier waarop ze gedragen worden. Jouw levensstijl en omgeving bepalen grotendeels welk hoortoestel het beste bij je past.

De kosten van een hoortoestel varieert van 500 tot 800 euro. Bij aanschaf van een hoortoestel kunnen de kosten zelfs boven de 1200 euro uitkomen. De prijs is afhankelijk van het merk en model dat je kiest. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de mate van gehoorverlies, de zorgverzekeraar en het type hoortoestel.

De meeste zorgverzekeraars betalen alleen als je een apparaat uit hun categorie kiest. Val je in categorie 3 maar heb je liever een geavanceerder en iets duurder toestel in categorie 4, dan krijg je niets of betaal je zelf. Als je kiest voor een hoortoestel uit de categorie waarvoor je op grond van het hoor protocol geïndiceerd bent, dan kom je in aanmerking voor een vergoeding van jouw zorgverzekeraar. Kies je een toestel dat buiten de 5 wettelijk vastgestelde categorieën valt, dan kun je geen aanspraak meer maken op een vergoeding van je zorgverzekeraar. Schoonenberg heeft afspraken met alle zorgverzekeraars, zodat je altijd aanspraak kunt maken op een vergoeding. Kijk voor meer informatie op ww.schoonenberg.nl.

Iedereen die een hoortoestel koopt, moet een eigen bijdrage van 25% betalen. Deze toeslag geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar. Bij gehoorverlies heeft de verzekerde recht op een gehoorapparaat vergoeding uit de basisverzekering. Het gaat dan om een verlies van minimaal 35 decibel (dB). Aan de vergoeding door de zorgverzekeraar zit wel een aantal voorwaarden vast.

Alleen als je naar een gecontracteerde audicien gaat, krijg je 75% van de aanschafprijs vergoed.
Kies je voor een audicien die geen contract heeft met een zorgverzekeraar, dan wordt de vergoeding lager. Dit geldt ook voor aanvullende verzekeringen.
Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om restitutie te krijgen. Er is geen extra vergoeding of eigen risico voor hoortoestellen voor kinderen onder de 18 jaar. Met andere woorden, het hoortoestel wordt 100% vergoed door je basisverzekering. De inhoud van de basisverzekering is voor alle verzekeraars gelijk. Zelfs de goedkoopste basisverzekering is misschien voldoende, maar let op welke audiciens contracteren.
De eigen bijdrage van 25% kan worden verrekend met sommige aanvullende verzekeringen. Let op als je deze vergoeding aanvraagt ​​bij een contractaudioloog. Sommige polissen noemen de hoortoestellen niet apart, maar scharen ze onder de categorie hulpmiddelen. De maximale vergoeding kan dan gelden voor alle hulpmiddelen samen.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%