play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Nieuws

Uit welke ingrediënten bestaat een Zomerhit!

today13 maart 2023 139

Achtergrond
share close

Uit welke ingrediënten bestaat een zomerhit?

Ik Ga Zwemmen van Mart Hoogkamer was de zomerhit van 2021. De zanger zelf had dit nooit verwacht. “Ik moet mezelf vijf keer per uur knijpen, dit had ik echt niet zien aankomen! Een klein hitje misschien, maar niet zo”, vertelt de zanger.

Elke zomer is er een nummer dat je overal hoort. Zo was dat in 2020 bijvoorbeeld ‘Banana’ van Shaggy (samen met Conkarah) en in 2016 ‘Can’t stop the feeling’ van Justin Timberlake. Wat zijn de ingrediënten voor een zomerhit? Je leest het hier!

Timing is alles
Mart Hoogkamer schreef zijn zomerhit al zo’n twee jaar daarvoor op een schrijverskamp. Door corona belandde het nummer op de plank en bleef daar twee jaar. Destijds vond hij het nummer te vrolijk tijdens een crisis. Dat hij twee jaar met het nummer heeft gewacht zou wel eens de reden kunnen zijn waarom het zo’n hit is geworden. Na twee jaar coronatijd waren mensen toe aan iets lichtvoetigs en gezelligheid.

Herhaling
Het moment waarop je een nieuw liedje lanceert is dus enorm belangrijk. Bij Ik Ga Zwemmen kon het niet beter. Iedereen verlangde naar een gezellige zomer. Daarbij heeft Mart Hoogkamer de gunfactor. Hij straalt positiviteit uit en blijft die jongen die het allemaal maar overkomt.

Naast timing en een gunfactor heb je natuurlijk meer nodig voor een zomerhit. Zo moet het een nummer zijn wat makkelijk mee te zingen is en in je hoofd blijft hangen. Het liedje moet vaak op de radio zijn te horen, want hoe vaker je een nummer hoort, des te sneller je het nummer leuk vindt. Een liedje kan nog zo goed in elkaar zitten, maar als je het te weinig hoort wordt het niks. Het liedje van Jodi Bernal, ‘Que Si, Que No’ is zo vaak te horen geweest, dat het alsnog een zomerhit werd.

Taal en onderwerp
Een liedje in een Scandinavische taal link je niet aan de zomer. Zingt iemand in het Spaans dan denk je aan zon, zee en strand. Mensen in Nederland hebben waarschijnlijk geen idee waar het liedje over gaat, maar zomers klinkt het wel! Bij een Nederlands liedje is het andere koek. Woede of verdriet is geen goed thema voor een zomerhit. Mensen willen in de zomer geen zware onderwerpen. Met een vrolijk nummer maak je veel meer kans om een zomerhit te scoren.

Voeg een dansje toe
Wie kent het dansje van de ‘Macarena’ niet? Of wat te denken van ‘Gangnam style’. Door dansjes toe te voegen kan een onbeduidend nummer opeens een nummer 1-hit worden. En zomerhits zijn meestal vrolijk, dus waarom dan niet een dansje erbij? Het helpt om een nummer te onthouden. En tegenwoordig hebben we TikTok. Op deze app kan je jezelf filmen, terwijl je aan het zingen en dansen bent. Zie je een liedje van een ander voorbij komen met daarop een dansje, dan is de kans groot dat meer mensen dat gaan proberen.

Maak een videoclip en val op!
Wanneer je Spotify opent krijg je nogal wat muziek en podcast gepresenteerd. Als artiest moet je opvallen. Niet alleen het nummer zelf is belangrijk, maar eveneens je aanwezigheid online. Een dansje wat opvalt helpt om je nummer viral te laten gaan. Of iets anders wat grappig is of opvallend. Zorg ervoor dat mensen jouw videoclip doorsturen. Apps zoals TikTok zijn super belangrijk om een nummer 1 hit te scoren, de kracht van TikTok is namelijk erg groot. Muziek draait wat dat betreft niet meer alleen om de muziek, maar ook om de beleving die eromheen hangt. Wij zijn benieuwd welke artiest de zomerhit van 2022 gaat scoren. Ieder jaar zijn er genoeg artiesten die een poging wagen.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%