Nieuws

Hoeveel geld hoor je een bruidspaar te geven?

today21 augustus 2023 43 9

Achtergrond
share close

Hoeveel geld hoor je een bruidspaar te geven?

De zomer is altijd hét bruiloftsseizoen. Van simpele ceremonie tot swingende receptie: we lopen heel wat huwelijken af deze maanden. Maar goed, met zo’n uiteenlopende selectie aan feesten, kán het soms moeilijk zijn om te bepalen wat je het bruidspaar moet geven. Hoeveel geld heurt er precies in dat envelopje te belanden?

Volgens de officiële bruiloftsetiquette is het eigenlijk not done dat een bruidspaar op hun speciale dag om een envelopje vraagt. Het probleem daarmee is namelijk dat het bruidspaar dan letterlijk kan zien hoeveel geld je aan hun bruiloft hebt gespendeerd. Dat kan ervoor zorgen dat gasten in verlegenheid worden gebracht, omdat ze te veel of juist te weinig hebben gegeven. In veel gevallen is namelijk niet duidelijk wat een ‘normaal’ bedrag is om aan het bruidspaar te schenken.

Op de meeste bruiloften worden gasten grofweg in drie categorieën onderverdeeld: 1. collega’s en kennissen; 2. vrienden en familie; 3. naaste familie en beste vrienden. Bij geen van die categorieën hoort een vast, ‘verplicht’ bedrag. In eerste instantie wordt dat bepaald door wat je zelf kunt missen. Als je al veel geld aan het vrijgezellenfeest of je outfit hebt uitgegeven, is het begrijpelijk dat je een klein bedrag doneert. Toch zijn er bedragen die over het algemeen als sociaal acceptabel worden gezien.
Voor de eerste categorie, die van collega’s en kennissen, geldt een bedrag tussen de 20 en 40 euro als netjes. Van vrienden en familie wordt doorgaans een bedrag tussen de 35 en 50 euro verwacht. Voor beste vrienden en naaste familieleden geldt het hoogste bedrag: tussen de 50 en 150 euro. Kom je in je eentje naar een bruiloft, dan wordt genoegen genomen met een lager bedrag dan wanneer je er als stel heen gaat. Bovendien kun je gerust een wat lager bedrag geven als je veel aan de bruiloft hebt bijgedragen (bijvoorbeeld in de vorm van het ontwerp van de uitnodigingen).
Met de maand juni gaat ook het onofficiële wedding season van start. Want tja: wie wil nu niet in het huwelijksbootje stappen op een zonovergoten dag? Natuurlijk wil het oog ook wat bij zo’n feestelijk moment, maar wat je precies uit de kast moet trekken als gast bij zo’n bruiloft? Dat kan nog best een pittige […]

De 10 procent-regel
Naast die richtlijnen bestaat er nog zoiets als de 10 procent-regel. Wedding planner Trish Simitakos legt uit dat je rekening moet houden met wat je zelf verdient. Zij raadt aan om uit te rekenen wat 10 procent is van het brutobedrag dat je wekelijks verdient. Krijg je maandelijks 2.200 euro op je rekening gestort, dan komt dat neer op zo’n 550 euro per week. Je zou het bruidspaar dan dus 55 euro kunnen schenken.

Wat je zelf wilt
Wat echter vooropstaat, is dat je het bruidspaar een bedrag schenkt waar je je prettig bij voelt. Ook is het natuurlijk niet de bedoeling dat je door andermans bruiloft de rest van de maand lastig rondkomt, dus is het verstandig om een bedrag te kiezen dat je sowieso kunt missen. Is het lager dan de richtlijnen? Geen probleem. Je kunt ervan uitgaan dat je bent uitgenodigd voor je gezelschap, niet voor je geld. Bovendien zullen er ongetwijfeld mensen zijn die een bedrag schenken dat aan de hoge kant is, waardoor het elkaar weer in balans brengt.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%