Nieuws

Hoe leuk een baan ook lijkt en is! Weet wat je werkgever verwacht en maak duidelijke afspraken!

today16 juli 2023 13

Achtergrond
share close

Hoe leuk een baan ook lijkt en is! Weet wat je werkgever verwacht en maak duidelijke afspraken!

Hoe leuk een baan ook lijkt, zou jij ‘m aannemen als je zou weten dat je baas verwacht dat je elke dag langer werkt dan in je contract staat? De kans is groot dat je het dan niet zou doen. Voorkom dat je pas tot deze ontdekking komt wanneer je de job al hebt geaccepteerd, en stel de volgende vragen.

Een mooi beeld
Tijdens een sollicitatiegesprek is het niet meer dan normaal dat beide partijen zichzelf voordelig proberen te presenteren. Jij deelt wat jouw skills zijn en jouw werkgever deelt wat die jou kan bieden. Aan jou de schone taak om dan te bepalen hoe rooskleurig het geschetste beeld daadwerkelijk is. Is werk-privébalans voor jou erg belangrijk? Dan wil je natuurlijk weten hoe het daarmee gesteld is. De volgende zaken kunnen je daarmee helpen.
De term ghost listing klinkt als een modern begrip, maar dit soort vacatures zijn er al jaren. Wij leggen uit wat het is en hoe je het kunt herkennen. Want je tijd verspillen aan een dergelijke vacature, da’s gewoon zonde. Geen reactie op jouw reactie Als je op zoek bent naar een nieuwe baan en […]

We hopen allemaal dat ons werk ons privéleven niet opslokt, maar als je heel concreet moet zijn, wat betekent een perfecte werk-privébalans dan voor jou? Stel voor je een sollicitatiegesprek hebt vast hoe dit er voor jou uitziet. Dat maakt het makkelijker om te achterhalen of een potentiële werkgever bij jou past. Hecht jij bijvoorbeeld veel waarde aan thuiswerken? Dan past een bedrijf niet bij jou als werknemers er 5 dagen per week op kantoor moeten zitten. Heb dus goed voor jezelf op een rijtje wat jij precies wilt om een goede work-life balance te behouden.
Stel de juiste vragen!

Tijdens een sollicitatiegesprek komt ook altijd een moment waarop je zelf vragen kunt stellen. Maak hier dankbaar gebruik van. Zo kunnen de volgende vragen inzichtelijk maken hoe een bedrijf omgaat met werk-privébalans.

Wat is het beleid van dit bedrijf rondom werkflexibiliteit en op afstand werken?

Als een bedrijf echt het beste voor heeft met diens werknemers, zal de baas of leidinggevende deze vraag soepel kunnen beantwoorden.
Nemen de werknemers doorgaans al hun vakantiedagen op?
Deze vraag kan inzicht geven in hoeverre een team in staat is om vrije dagen op te nemen. Bekent de baas of leidinggevende dat veel mensen niet al hun dagen gebruiken? Vraag dan waarom dat volgens diegene het geval is.

Alternatieve vraag: hoe probeert dit bedrijf burn-outs te voorkomen?

Bovenstaande voorbeelden kunnen wat eng zijn om te vragen. Ben je bang dat je wat te self-centered overkomt met bovenstaande vragen? Dan zou je ook kunnen vragen naar het beleid om burn-outs te voorkomen: “Burn-outs zijn tegenwoordig een groot probleem voor veel organisaties. Zijn er bepaalde stappen die jullie nemen om dit te voorkomen bij jullie werknemers?” Op deze manier kom je over als iemand die waarde hecht aan het bedrijfsbelang.
Vraag voor de baas: hoe ga je ermee om als je team overwerkt raakt?
We raden je aan om deze vraag niet tijdens het eerste sollicitatiegesprek te stellen. Wel zou je in een latere fase van het sollicitatieproces kunnen vragen naar hoe een bedrijf omgaat met werknemers die te veel hooi op hun vork hebben gekregen. Je zou kunnen zeggen: “Ik weet dat dit een druk bedrijf is. Hoe prioriteer je wat als eerste moet gebeuren? En hoe ga je ermee om als je team een te grote workload heeft?” Het antwoord van deze persoon kan vertellen of je toekomstige baas of teamleider een team player is en oprecht wil helpen. Je wilt een goed onderbouwd antwoord krijgen op deze vraag. En als iemand antwoordt met: ‘Oh, we proberen er dan het beste van te maken’, dan is dat niet goed genoeg.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%