play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Nieuws

Hoe je kramp in je benen kunt voorkomen!

today27 maart 2023 208 1

Achtergrond
share close

Hoe je kramp in je benen kunt voorkomen

Kramp in de benen bij ouderen is een vervelend probleem. Het voelt alsof iemand je spier heeft vastgegrepen en het heeft gedraaid. Kramp komt het vaakst voor in de kuiten, maar ook je voeten en dijen zijn er vatbaar voor. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer kans dan mannen hebben om krampen in de benen te krijgen. Naarmate je ouder wordt, neemt ook het risico op beenkrampen toe. Ongeveer 33 procent van de mensen ouder dan 69 krijgt ze. Als je eenmaal ouder bent dan 80, neemt je risico toe tot 50 procent.

Hoe ontstaat kramp in de benen
Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de verkorting van de spieren. Als je ouder wordt krijg je te maken met veranderingen in je metabolisme. Je kunt problemen krijgen met je bloedsomloop en met je botten en gewrichten. Daarom is gezonde voeding belangrijk, evenals voldoende water consumptie.
Bij een willekeurige spierbeweging sturen de hersenen via de zenuwen een prikkel die de spieren doet samentrekken. Bij kuitkramp gebeurt dit onwillekeurig en meestal in je slaap. De spier trekt samen, eerst gedeeltelijk, dan volledig; dit kan zeer pijnlijk zijn. Het haalt je op een pijnlijke manier uit je slaap.

Tekenen en symptomen van kramp in de benen
Medische professionals zullen je vertellen dat beenkramp de plotselinge en onwillekeurige samentrekking is van een of meer spieren. Die ongecontroleerde samentrekking kan hevige pijn veroorzaken.
De meeste krampen in de benen komen voor in de kuitspier. Het strekt zich uit van de achterkant van je knie tot je hiel. Het is echter niet uitgesloten dat je krampen en verkrampingen voelt in jouw hamstrings of quadriceps (voorkant dij).

Wat veroorzaakt kramp in de benen?
Er zijn een aantal factoren die kramp in de benen bij ouderen kunnen versterken of veroorzaken. Lees ze eens door en wellicht kun je op bepaalde punten aanpassingen doen in je dagelijks leven. Zo kun je kramp in de benen verminderen of voorkomen.

Inactiviteit of onvoldoende activiteit.
Onze spieren zijn gemaakt om hard te werken. Ze moeten worden uitgerekt om gezond te blijven. Langdurig zitten kan de kans op krampen in de benen vergroten.

Overactiviteit.
Hoewel het bewonderenswaardig is om in vorm te komen en te blijven, bestaat er zoiets als te veel fysieke activiteit. Als je langere tijd te veel inspant, dan kan dit leiden tot krampen in de benen.

Verkeerd zitten.
Bepaalde houdingen zorgen er ook voor dat je benen later vatbaar worden voor kramp. Zitten met je benen over elkaar, of met je tenen stevig samengeknepen op hoge hakken kan krampen veroorzaken.

Langdurig staan is een andere trigger voor beenkrampen.
Door elk uur minstens een paar minuten te gaan zitten, kun je het risico verminderen.

Bepaalde medicijnen.
Statines (gebruikt om hoog cholesterol te behandelen) en diuretica (gebruikt om de bloeddruk te verlagen) veroorzaken krampen in de benen. Anticonceptiepillen en medicijnen om osteoporose of astma te behandelen kunnen ze ook activeren. Oestrogeen op recept is een andere veelvoorkomende oorzaak.

Alcohol
Het nuttigen van alcoholische dranken is een risicofactor voor kramp in de benen.

Hoe nachtelijke krampen in de benen te voorkomen
Je lichaam heeft een goede nachtrust nodig. Nachtelijke krampen in de benen zijn slopend. Er zijn manieren om de kans te verkleinen dat je ze te vaak (of helemaal niet) ervaart.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%