play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

Gevaarlijke muggen rukken op!

today2 juli 2023 23

Achtergrond
share close

Gevaarlijke Muggen rukken op!

Muggen die mensen kunnen besmetten met (virus)ziekten zoals dengue, zika, malaria en het westnijlvirus rukken op in Europa. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Het risico om een dergelijk virus op te lopen, neemt daardoor toe.

Het rapport van het ECDC gaat over twee invasieve, subtropische soorten van het muggengeslacht Aedes, die van origine niet in Europa voorkomen. Die zijn sinds enkele tientallen jaren bezig aan een opmars in Europa en kunnen virussen van mens op mens overbrengen. De Aedes-muggen zijn bezig zich in meer delen van Europa te vestigen, wat betekent dat ze de winters overleven en zich hier voortplanten.
Volgens het instituut komt dat door de opwarming van de aarde, de toename van hittegolven en overstromingen, en langere en warmere zomers. In deze veranderde omstandigheden kunnen de insecten makkelijker het hele jaar door overleven.
De grote gevolgen die een ziekte als dengue kan hebben, ervoer Lieke aan den lijve. Ze werd door een mug gestoken en werd daarna doodziek, vertelde ze enige tijd geleden aan RTL Nieuws:
Zonder maatregelen, schrijven de wetenschappers, zal het aantal besmettingen en doden als gevolg van deze virussen in Europa toenemen.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%