play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Nieuws

Een Sauna is een goede aanvulling na het sporten

today4 juni 2024 5 2

Achtergrond
share close

Een Sauna is een goede aanvulling na het sporten

De sauna is iets waar mensen sterk uiteenlopende meningen over hebben; je bent er vaak dol op of je hebt er een hekel aan. Veel mensen ervaren de sauna als een manier om te ontspannen. Bij temperaturen rond de 80 graden Celsius kun je heerlijk zweten op een houten bankje. In dit artikel leggen we uit hoe je de sauna kunt combineren met je trainingsroutine en welke effecten dit kan hebben.

Sauna na het sporten

Gezond eten en voldoende bewegen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Regelmatig de sauna bezoeken kan hier een waardevolle aanvulling op zijn, volgens sommige wetenschappelijke onderzoeken. Een recente studie onderzocht de effecten van het combineren van sporten met saunabezoek. Daarbij werden mensen die alleen sporten vergeleken met mensen die zowel sporten als regelmatig naar de sauna gaan.

In totaal namen 47 mensen deel aan de studie. Een deel volgde acht weken lang een regulier trainingsprogramma, terwijl een ander deel hetzelfde programma volgde maar na de trainingen nog 15 minuten in de sauna ging. Er was ook een controlegroep. De resultaten werden gemeten aan de hand van bloeddruk en cardiovasculaire fitheid.

Sauna en gemeten fitheid

De resultaten lieten zien dat de fitheid hoger was bij degenen die acht weken een trainingsprogramma volgden, in vergelijking met de controlegroep. De groep die sporten combineerde met saunabezoek had een nog hogere fitheid, en ook een lagere bloeddruk en cholesterolwaarden dan de groep die alleen sportte. Dit suggereert dat de sauna een waardevolle aanvulling kan zijn op je trainingsroutine.

Infraroodsauna en spierherstel

Een ander onderzoek betrof 16 mannelijke basketballers. Zij voerden eerst een intensieve krachttraining uit, gevolgd door 20 minuten passieve rust in de eerste week, en 20 minuten in een infraroodsauna in de tweede week. Hoewel het onderzoek kleinschalig was, toonden de resultaten aan dat spierstijfheid afnam en subjectief herstel verbeterde bij degenen die de infraroodsauna gebruikten. Dit kan bijdragen aan een betere stemming en fysieke prestatie van atleten, hoewel er meer onderzoek nodig is. De infraroodsauna lijkt in ieder geval geen negatief effect te hebben op het herstelproces.

Een mogelijke waardevolle aanvulling

Een bezoek aan de sauna kan een nuttige toevoeging zijn aan je trainingsroutine, maar het is niet per se noodzakelijk. Het belangrijkste is om te ontdekken welke routines voor jou het beste werken. Als je merkt dat een saunasessie je ontspant en je stress vermindert, is dat al een goede reden om af en toe naar de sauna te gaan.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%