Nieuws

Een middagdutje is super gezond!

today13 december 2023 18

Achtergrond
share close

Een middagdutje is super gezond!

Bijna elke dag kom je wel op een punt dat je even de oogjes wilt sluiten. Of te wel, je hebt behoefte aan het bekende middagdutje. Een recept dat in landen als Spanje heel gebruikelijk is, maar hier in Nederland niet. Maar daar zal eigenlijk verandering in moeten komen, want volgens de wetenschap (onderzoek) is overdag een dutje doen zeer bevorderlijk voor de hersenen (gezondheid). En dus voor je werk.

Een middagdutje doen is dus goed voor de gezondheid. Zo kunnen we dus wel wat leren van onze Zuid-Europese buren. Laat dit artikel vooral aan je baas zien, en wie weet krijg je binnenkort wel een betaalde siësta. Waarom een middagdutje? ‘We zien een verband tussen overdag dutten en een groter totaal hersenvolume’, aldus het nieuwe onderzoek.
Een middagdutje is goed voor de gezondheid
Het onderzoek is uitgevoerd door het prestigieuze University College London. Zij stelden een kleine, doch wezenlijke toename vast in het hersenvolume van mensen die overdag vaak een dutje doen. Een grote hersenvolume wordt weer geassocieerd met een lagere kans op dementie en andere degeneratieve ziektes. Eigenlijk zal iedereen dus even een middagdutje moeten doen voor een betere gezondheid.
Sterker nog! De resultaten geven aan dat het gemiddelde verschil in hersenvolume tussen de onderzochte slapers en niet-slapers gelijk staat aan een veroudering van 2,5 tot 6,5 jaar. Mensen die overdag nooit even spontaan de ogen dichtdoen, worden over het algemeen dus niet alleen sneller ouder, ze lopen ook meer kans op latere hersenaandoeningen.
Hoeveel mensen zijn er dan onderzocht? Nou, heel veel. De Britse onderzoekers gebruikten namelijk een techniek genaamd Mendeliaanse randomisatie. In totaal hebben de onderzoekers DNA-monsters en hersenscans geanalyseerd van 35.080 mensen tussen de 40 en 69 jaar oud. De generaliseerbaarheid van het onderzoek is dan ook vrij hoog.
Opbouw onderzoek
Eerst keken de wetenschappers naar delen van de genetische code die gekoppeld zijn aan regelmatig dutten. Vervolgens vergeleken ze de gezondheid van de hersenen van mensen die vaak dutten met de cognitie van mensen die nooit dutten. En de resultaten liegen er niet om. Wat blijkt? Een kort dutje van 5 tot 15 minuten na de middag, kan al een groot verschil betekenen wat de gezondheid van hersenen betreft, en zeker op latere leeftijd.
De proefkonijnen voerden echter wel zelf in hoe vaak ze overdag een dutje namen. Daarnaast hebben de onderzoekers geen informatie verzameld over de duur van het dutje, wat uiteraard ook van invloed kan zijn. Zo kun je jouw baas zelf wijsmaken wat een gepaste duur van een dutje is. Het volledige onderzoek vind je op Sleep Health.
Een middagdutje is dus goed voor de gezondheid. Werk je een dagje vanuit huis? Dan weet je wat je te doen staat!

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%