play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gerard Joling te gast in Drie Kwart met zijn single Eenzame Kerst Remco De Reus

Ron in de Middag

Een kookboek voor Kerst? Vanja van der Leeden over Italopop

today26 november 2024 22

Achtergrond
share close
Wat geef je elkaar voor Sinterklaas of Kerst? Een kookboek! In de winkels ligt het kookboek met de geweldige titelITALOPOP en dat was voor Ron een goede reden om even met de maker: Vanja van der Leeden te bellen in Ron in de Middag
Vanja van der Leeden, chef, kookboekenmaker en culinair schrijver. Haar nieuwste boek heet dus Italopop

 

Wil jij Farinata con lardo e pepe, rosmarino e finocchio namaken? Volg dan hier het recept:

 

Farinata con lardo e pepe, rosmarino e finocchio

Kikkererwtenpannenkoek met lardo (gezouten vetspek) en rozemarijn-venkelpeper

Farinata is een dunne koek van kikkererwten uit Ligurië. Hij wordt in platte pannen zo groot als wagenwielen gebakken in een gillend hete oven. Vervolgens wordt de farinata in stukken gesneden en geserveerd, soms met dungesneden lardo of coppa of rauwe ham (wel met vetrandje hè, denk erom), die smelt door de warmte. Maar ook zonder vleeswaren is-ie ontzettend lekker. Makkelijk en goedkoop, echt een dijk van een snack.

Bereidingstijd 10 minuten + 1 uur wachten + 15 minuten bakken per koek

Ingrediënten

farinata

250 g kikkererwtenmeel (verkrijgbaar bij Italiaanse winkels, de biowinkel en ook bij Aziatische winkels onder de naam ‘grammeel’)

1 theel. zout

olijfolie

verder

150 gram dungesneden lardo (of coppa of rauwe ham) om te beleggen

1 eetl. zwarte peperkorrels

1 eetl. venkelzaadjes

1 eetl. rozemarijnnaaldjes

 

Doe het kikkererwtenmeel in een kom. Voeg het zout toe, klop er met een garde 500 milliliter handwarm water door en roer tot een glad beslag. Roer er twee eetlepels olijfolie door, dek af met plasticfolie en laat minimaal 1 uur bij kamertemperatuur rusten – een nacht kan ook. Verwijder eventueel het schuimlaagje dat zich op het kikkererwtenbeslag kan vormen en roer het beslag nogmaals door.

Toast de peperkorrels zo’n vijf minuten in en droge koekenpan en doe over in de vijzel. Vijzel grof. Hak de venkelzaadjes heel fijn met een scherp mes. Hak de  rozemarijnnaaldjes ook heel fijn. Voeg beide toe aan de peper en meng door elkaar. Heb je geen venkelzaad en rozemarijn, serveer dan alleen met grof gemalen zwarte peperkorrels.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Schenk een scheut olijfolie in een ijzeren koekenpan (ik gebruik een crêpepan, dat werkt perfect), zet in de oven en laat gloeiendheet worden. Haal de pan uit de oven (gebruik ovenwanten!), schenk een dunne laag beslag in de sissende olie en zwenk de pan zodat het beslag uitloopt naar de randen. Werk snel want het bakken begint direct vanwege de hitte van de pan. Bak in 15 – 20 minuten gaar. Het lekkerste is als de koek niet te dik is en de randen goudbruin en krokant. Als je meerdere pannen hebt, kun je er twee tegelijk bakken. Herhaal met de rest van het beslag. Als je een crêpepan gebruikt, haal je zo’n 6-8 koeken uit het beslag.

Snijd of scheur de farinata in stukken, beleg met lardo of coppa en strooi er rozemarijn-venkelpeper over. Eet direct.

TIP:

Je kunt de fijngehakte rozemarijnnaaldjes ook door het beslag doen. Je kunt de farinata ook beleggen, bijvoorbeeld met gegrilde groenten of dun geschaafde oude kaas. 

Geschreven door Remco De Reus

Rate it