Nieuws

Een dieet dat wel vol te houden is!

today20 maart 2023 19

Achtergrond
share close

Een koolhydraatarm dieet dat je wél volhoudt? Ontdek het 6×6 dieet!

Het nieuwe jaar is weer van start gegaan! Dat betekent dat mensen weer massaal aan de slag gaan met hun goede voornemens. Na al die oliebollen, lekkere hapjes en alcoholische versnaperingen staat ook dit jaar afvallen en gezonder eten weer in de top drie van de meest genoemde goede voornemens. Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van de mensen hun goede voornemens ook daadwerkelijk volhouden. Wil jij dit jaar graag bij dat percentage horen? Lees dan hieronder verder over het 6×6 dieet; een koolhydraatarm dieet dat zelfs voor de échte Bourgondiër makkelijk vol te houden is.

Ieder pondje gaat door het mondje?
Een spreekwoord dat bijna iedereen wel kent; ieder pondje gaat door het mondje. Dit suggereert dat mensen die overgewicht hebben te dik zijn omdat ze teveel eten en dus kunnen afvallen door minder te eten. Bij mensen met overgewicht werkt dit alleen in de praktijk vaak niet zo, tot hun grote frustratie. Zij kunnen de hele dag op een houtje bijten, maar toch geen gewicht kwijtraken. Dit kan komen door een te hoge insulinespiegel.

Als afvallen maar niet lukt
Ieder mens heeft insuline in het lichaam. Dit hormoon haalt suiker uit je bloed nadat je hebt gegeten. Als je te zwaar bent en een buikje hebt, ben je vaak ongevoelig voor insuline, waardoor je alvleesklier extra veel insuline gaat maken. Hierdoor kun je allerlei gezondheidsklachten krijgen en kan er zelfs diabetes ontstaan. Ook wordt hierdoor de afbraak van vet belemmerd waardoor afvallen nog moeilijker wordt. Om gewicht te kunnen verliezen moet je lichaam eerst, als het ware, gereset worden, zodat de insulinespiegel lager wordt. En dat is precies wat het 6×6 dieet doet.

Wat is het 6×6 dieet?
Het 6×6 dieet is een specifiek koolhydraatarm dieet, waarbij je 6x per dag 6 gram koolhydraten gebruikt, vandaar de naam 6×6 dieet. Mocht je al enigszins nerveus worden bij het idee van ‘slechts’ 6 gram koolhydraten per maaltijd of tussendoortje, dan is het goed om te weten dat het 6×6 dieet tevens een eiwitrijk dieet is, waardoor je ondanks het beperkte aantal koolhydraten toch een verzadigd gevoel houdt. Om de insulinespiegel te verlagen is het belangrijk dat je je inname van koolhydraten sterk vermindert. Het 6×6 dieet bestaat dan ook uit 3 fases waarbij het aantal koolhydraten gaandeweg weer wat wordt uitgebreid. De laatste fase van het dieet is erop gericht om jouw nieuwe, goede gewoontes die je in de eerste twee fasen van het dieet hebt aangeleerd, vast te houden. Van dieet naar leefstijl dus!

Geen dure shakes of gedoe met aparte pannetjes
Niemand houdt het een leven lang vol op dure, maaltijd vervangende shakes en ook haken veel mensen af als ze ’s avonds na een drukke dag niet alleen moeten zorgen dat er eten op tafel komt voor het hele gezin, maar daarnaast ook nog een aparte ‘dieet maaltijd’ voor henzelf. Het voordeel van het 6×6 dieet is dat je die shakes kunt vergeten en ’s avonds samen met je gezin van dezelfde maaltijd kunt eten. Ook boodschappen doen blijft een makkie, want er zijn geen strakke weekschema’s en het dieet is gebaseerd op normale voedingsmiddelen die je gewoon in de supermarkt vindt. Dat scheelt, want de boodschappen zijn immers al duur genoeg. Het 6×6 dieet sluit daarbij de voedingsmiddelen die bij veel andere diëten uit den boze zijn, zoals volvette kaas, volle zuivel, boter en vettere vleessoorten, niet uit. Daardoor is het makkelijker vol te houden.

Voor wie is het 6×6 dieet?
Het 6×6 dieet is perfect voor mensen die al van alles hebben geprobeerd om af te vallen, maar bij wie het maar niet lijkt te lukken. Het is het ideale dieet voor mensen die gewicht willen verliezen met gezond en lekker eten. Wil jij in een korte tijd razendsnel gewicht verliezen, dan is dit dieet niet voor jou. Het 6×6 dieet begeleidt je naar een nieuwe leefstijl. Daar heb je wel even tijd voor nodig. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon. Als jij met overgewicht kampt en een te grote buikomvang hebt kan het 6×6 dieet een groot verschil maken. Ook bij mensen met diabetes is het 6×6 dieet effectief gebleken. Zelfs dusdanig dat zij niet alleen medicatie konden verminderen, maar soms zelfs konden stoppen. Een mooi bewijs dat voeding het allerbeste medicijn kan zijn!

Wetenschappelijk bewezen effectief
Als mensen het woord dieet horen is de eerste gedachte die in hen opkomt vaak; ‘dat werkt toch niet’. Niet zo gek dat mensen dit denken, want hoeveel mensen beginnen er wel niet aan een dieet om snel gewicht te verliezen en vervolgens weer keihard terug te jojo-en. Naar het effect van het door Friese diëtisten Alie Lourens en Wilma Bouwman ontworpen 6×6 dieet zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan waaruit niet alleen blijkt dat het dieet zorgt voor gewichtsafname en vermindering van medicatie, maar ook dat het dieet in vergelijking met andere diëten beter werkt.

Een goede gewoonte aanleren vergt enige tijd. Uit sommige onderzoeken blijkt dat het 21 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te implementeren in je leven, andere onderzoeken zeggen 66 dagen, en weer andere onderzoeken beweren dat het afhankelijk is van wat je jezelf precies wilt aanleren. Maar het moge duidelijk zijn dat dit niet in een weekje gepiept is. Wil jij je goede voornemen om af te vallen en gezonder te gaan eten dit jaar waarmaken, dan is het zaak dat je daar de tijd voor neemt. Even snel ‘een dieetje doen’ leidt dan ook niet tot het beoogde doel: gewicht verliezen en gezonder worden.

Het 6×6 dieet kun je helemaal zelfstandig uitvoeren door gebruik te maken van het boek 6×6 dieet, in 3 fases naar een gezonde leefstijl. Maar wanneer je denkt dat jij hier ondersteuning bij nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je diabetes hebt en/of medicatie gebruikt, dan is het raadzaam om het dieet onder begeleiding van een diëtist te volgen. Begin het nieuwe jaar goed en geef je gezondheid een boost!

 

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%