play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Nieuws

Dit effect heeft een extra lang weekend op je lichaam

today16 mei 2024 9

Achtergrond
share close

Dit effect heeft een extra lang weekend op je lichaam

Met het Pinksterweekend voor de deur kunnen we weer uitkijken naar een extra lang weekend. En in dit weekend is de kans dat de zon doorbreekt wat groter. Dit zijn dus optimale omstandigheden om extra te genieten. Maar wat doet zo’n vrije dag eigenlijk met je lichaam?

Wat is het effect van een weekend vrij op je lichaam

Wat voor effect heeft het weekend op je lichaam? Onderzoek wijst uit dat een lang weekend behoorlijk wat impact heeft. Ben je namelijk van maandag tot vrijdag druk bezig met werken en heb je een overvolle agenda, dan staat het weekend vaak in het teken van slaap inhalen. Je slaapt langer uit, doet misschien een middagdutje en blijft ‘s avonds langer op. Hiermee verstoort je het circadiaanse ritme, ook wel de interne lichaamsklok die de slaapcycli regelt.

Wat is het voordeel van 1 dag extra vrij

Keer je op maandag terug naar je werk, dan is er dus sprake van een probleem. Je ritme is verstoord en je voelt je moe. Dus als die irritante collega op maandagochtend zegt dat hij “nú alweer toe is aan het weekend”, is dat dus geen aanstellerij.

Je zou denken dat je met een extra lang weekend nog verder van huis bent, maar dat is niet het geval. Met een driedaags weekend heb je meer tijd om te ontspannen, te sporten en aan je huishouden of relatie te werken. Omdat de focus nu niet ligt op het ‘bijslapen’, ervaarden deelnemers aan dit onderzoek juist meer rust en een heldere geest na een extra lang weekend.

Dit zorgt ervoor dat je dinsdag met afgewerkte to-do-lijstjes en nog wat tijd voor ontspanning aan de slag kunt. Dit klinkt als een gezonde balans, wat volgens het onderzoek ook zorgt voor meer positiviteit op de werkvloer. Dus stuur dit artikel gerust door naar je baas.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%