play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

De vijf redenen waarom je het altijd koud hebt!

today22 januari 2024 35 2

Achtergrond
share close

De vijf redenen waarom je het altijd koud hebt!

Er zijn verschillende redenen waarom je het altijd koud kunt hebben. Kijk even naar onderstaande redenen die de grondslag kunnen zijn voor je probleem!

1. Koude-intolerantie
Er zijn mensen die het gewoon de hele tijd koud hebben. Dit noemen artsen koude-intolerantie en is meestal geen teken van iets ernstigs. Het is waar, dat bepaalde gezondheidsaandoeningen koude-intolerantie kunnen veroorzaken. Zie je wel, je stelt je dus niet aan!

2. Hypothyreoïdie
Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij je schildklier niet voldoende hormonen produceert die je stofwisseling goed reguleren. Dit kan door verschillende redenen gebeuren, waarvan de meest voorkomende de ziekte van Hashimoto is (valt je schildklier aan). Aangezien een langzame schildklier een heleboel stofwisselingsfuncties beïnvloedt, kan hypothyreoïdie een breed aantal symptomen veroorzaken, waaronder vermoeidheid, onbedoelde gewichtstoename, constipatie, droge huid, dunner wordend haar, een depressieve stemming, zware of onregelmatige menstruatie en een verhoogde gevoeligheid voor kou.
Het is nou eenmaal zo: niet iedereen is een early bird en staat gelijk na het afgaan van de wekker lachend naast bed. Vooral wanneer het buiten koud en donker is, blijven we vaak liever nog even lekker warm onder de dekens liggen.

3. Bloedarmoede
Bloedarmoede is een bloedziekte die optreedt wanneer je niet genoeg gezonde rode bloedcellen hebt om zuurstof door je lichaam te vervoeren. Dit kan het gevolg zijn van het feit dat je lichaam te weinig rode bloedcellen aanmaakt, te veel rode bloedcellen vernietigt of te veel bloed verliest om de een of andere reden. Dit leidt tot minder circulatie naar je ledematen, waardoor je je kouder voelt, vooral in je handen en voeten. Andere bloedarmoedesymptomen omvatten zwakheid, moeheid, een onregelmatige hartslag, een lichtere huid, borstpijn en hoofdpijn.

4. Ziekte van Raynaud
De ziekte van Raynaud is een aandoening die ervoor zorgt dat je ledematen koud worden, verkleuren (zoals rood of blauw), verdoofd en zelfs pijnlijk worden wanneer je bij lage temperaturen of stress buiten bent. Het gebeurt omdat je bloedvaten vernauwen. Komt meestal in de vingers en tenen voor, maar het kan ook voorkomen in de neus, lippen, oren en tepels. Normaal gesproken krijgen mensen met de ziekte van Raynaud alleen de symptomen als ze in aanraking komen met de kou. Het is eigenlijk een normale reactie voor je bloedvaten om te vernauwen in de kou, maar bij Raynaud gebeurt het te snel of te heftig.

5. Afgevallen
Je lichaam gebruikt vet om warmte te besparen, dus het is logisch dat als je een lager lichaamsgewicht hebt, je het sneller koud hebt. Het is ook niet ongebruikelijk om gevoeliger te worden voor de kou nadat je lichaamsgewicht afneemt. Ook als je gewichtsverlies is verbonden met het eten van te weinig calorieën dan kan dit leiden tot een vertraagde stofwisseling. Hierdoor werkt je temperatuurregeling niet zo efficiënt als gewoonlijk. Dat wordt weer lekker veel vreten dus!

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%