play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Nieuws

De 12 meest voorkomende redenen voor echtscheiding

today18 juli 2023 32

Achtergrond
share close

De 12 meest voorkomende redenen voor echtscheiding

Helaas gaan er ieder jaar nog steeds veel huwelijken uit elkaar. Uiteraard liggen daar redenen aan ten grondslag. Onderstaand de 12 meest voorkomende redenen van een dergelijke scheiding!

1 — Communicatieproblemen

Communicatie is cruciaal voor het succes van een relatie, en het gebrek daaraan kan leiden tot problemen met toewijding, organisatie, financiën en meer. Als jullie niet communiceren op een manier die jullie beiden begrijpen, wordt de discussie onproductief en ontstaat er wrok.
“Jouw gedrag komt misschien niet overeen met wat je partner nodig heeft”, merkt Elizabeth op, en daarom gaat een gebrek aan communicatie vaak vooraf aan een echtscheiding.

2 — Gebrek aan liefde

Volgens een studie gepubliceerd in het “Journal of S… Marital Therapy”, wees de helft van de pas gescheiden koppels gebrek aan liefde of intimiteit aan als de reden voor hun scheiding. “Er is dit alomvattende gevoel van afstand dat zich over de tijd voordoet”, merkt Elizabeth op.

3 — Gebrek aan intimiteit

Een gebrek aan lichamelijk contact en een inactief intiem leven zijn ook redenen voor echtscheiding, omdat ze leiden tot een disconnectie tussen het paar.

4 — Geen partnerschap

Over de koppels die ze ziet, rapporteert Erin: “Ze vertellen me: ‘Hier ben ik in een relatie en het voelt alsof ik alleen ben’”. Hoewel het gezond is dat mensen hun individualiteit behouden in een relatie, is het gevoel van partnerschap onmisbaar om connectie te creëren en eenzaamheid te voorkomen.

5 — Jullie waren niet klaar om te trouwen

“De overeenkomst tussen twee partners helpt te voorspellen wie bij elkaar blijft en wie niet”, stelt Terri Orbuch, auteur van verschillende boeken over relaties en professor aan de Universiteit van Oakland (VS). “Als je te vroeg trouwt of niet in staat bent om te identificeren wie je bent en wat belangrijk voor je is, dan kies je misschien niet de beste partner.”
Misschien was je niet volledig op één lijn met jezelf of was je niet 100% zeker toen je “ja” zei, en wanneer een reeks confrontaties – zoals verschillende waarden, emotionele bagage van vorige relaties en een gebrek aan echt vertrouwen – zich voordoet, kom je in de richting van echtscheiding.

6 — Verslavingen

In 2013 toonde een onderzoek van het National Center for Biotechnology Information (NCBI) in de Verenigde Staten aan dat een derde van de gescheiden mensen wijst op misbruik van substanties als de reden voor hun scheiding.

7 — Huiselijk geweld

Van fysieke schade tot emotionele manipulatie, huiselijk geweld kan worden gestopt door echtscheiding. Op een veilige manier en met ondersteuning scheiden van een misbruikende partner is de beste manier om de cyclus van mishandeling te doorbreken.
Terri legt uit dat misbruik verschilt van andere oorzaken van echtscheiding, omdat “het geen relatieprobleem is, maar iets dat in je partner zit”. In dezelfde studie van het NCBI zei ongeveer een kwart van de respondenten dat huiselijk geweld tot echtscheiding heeft geleid.

8 — Overspel

Een relatie kan nauwelijks bloeien wanneer er geen vertrouwen is. In dit opzicht kan overspel de grootste vertrouwensbreuk zijn, en hoewel het mogelijk is om hiervan te herstellen, is het ook een veelvoorkomende reden voor echtscheiding.

9 — Gebrek aan emotionele ondersteuning

“Het falen van communicatie leidt vaak tot mensen die zich wanhopig voelen, dus ze bekritiseren, worden boos of stellen eisen”, wijst Erin erop. “Niemand wil in de buurt zijn van die energie.”
En Elizabeth is het daarmee eens, ze benadrukt dat ze praat met veel gescheiden vrouwen die zich benadeeld, gerespecteerd en alsof ze geen prioriteit waren in het huwelijk voelden. Zodra empathie en medeleven weg zijn, “is het erg moeilijk om weer samen te komen”, zegt ze.

10 — Vermoeidheid

Erin meldt dat mensen die ervoor kiezen om een langdurig huwelijk te beëindigen vaak jarenlang hebben geprobeerd om het te redden, zonder succes. Als je je inspant, maar je partner lijkt niet dezelfde interesse te hebben, is het gebruikelijk dat je de wil verliest om samen te zijn.

11 — Financiële problemen

Geld kan gemakkelijk spanning in een huwelijk veroorzaken. Misverstanden over financiën maken dingen gecompliceerd, “vooral als ze het teamwerk verstoren”, benadrukt Elizabeth. Na verloop van tijd kan de spanning zich opstapelen.

12 — Verloren gevoel van zelf

Je zult waarschijnlijk je interesses gedurende een huwelijk veranderen, vooral op de lange termijn. “Vaak in relaties offert een partner wat ze willen en nodig hebben om het huwelijk bij elkaar te houden”, zegt Elizabeth.
Helaas kan dit leiden tot het verlies van individualiteit en tot een pad waarmee je je niet langer identificeert, wat kan leiden tot de wens om te scheiden.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%