play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

  • cover play_arrow

    Moppen Vrijdag 10 mei Remco De Reus

Nieuws

8 Beste tips om te praten met tieners

today30 april 2024 20 4

Achtergrond
share close

8 beste tips om te praten met tieners

Het wordt steeds duidelijker door sociale media, en ook veel reclames nemen het op, zoals die van Kruidvat bijvoorbeeld: de kloof tussen tieners en onze 49’ers. Hoe kunnen we die kloof zo klein mogelijk houden? Hier zijn de 8 beste tips voor positieve communicatie:

1 Houd je emoties onder controle

In plaats van boos en gefrustreerd te reageren op wat er allemaal niet lukt, is het beter om aan te geven welke verantwoordelijkheden je tiener krijgt.

2. Kies het juiste moment

Merk je dat je puber ergens mee zit, begin er dan niet over met vrienden of broers en zussen erbij. Dat kan leiden tot schaamte bij je tiener en elke positieve communicatie in de weg staan. Tieners praten vaak makkelijker tijdens een activiteit, zoals een wandeling met de hond, een autorit, of bij een drankje op een terras.

3. Luister actief naar jouw tiener

Geef je volledige aandacht en laat merken dat je luistert. Zo zal je puber het gevoel krijgen dat hij of zij alles mag en kan zeggen, wat de band versterkt. Leg je eigen smartphone weg tijdens gesprekken met je puber en vermijd multitasking.

4. Laat eigen meningen en adviezen eens achterwege en probeer te begrijpen wat jouw puber zegt

Laat jouw mening of idee voor wat het is en bekijk welke plannen er vanuit je tiener komen. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wat had jij hiervoor al bedacht of uitgeprobeerd?’

5. Respecteer de gedachten en gevoelens van je puber en geef hem of haar de ruimte om zelf oplossingen te kiezen

Wat voor jou niet zou werken, kan voor je puber wel goed werken. Laat hem of haar daar zelf achter komen.

6. Veroordeel het negatieve gedrag, niet de persoon

Begin zinnen met ‘ik’ in plaats van ‘jij’. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het vervelend dat je je kamer niet hebt opgeruimd’ in plaats van ‘Jij bent echt een sloddervos, niks ruim je op’.

7 Geef effectieve complimenten

Geef precies aan wat je prettig of goed vond en waarom. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het fijn dat je op tijd thuis bent voor het eten, nu kunnen we rustig eten en kan ik horen hoe je dag is geweest’.

8. Geef effectieve kritiek.

Geef precies aan wat je vervelend vond en waarom. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het vervelend dat je niet gebeld hebt dat je bleef eten bij Sam. Ik maakte me zorgen over waar je was’.

Als je een koppige tiener in huis hebt, zal het langer duren voor je effect merkt van deze manier van communicatie. De meeste pubers zullen eerst een beetje wantrouwend zijn ten opzichte van jouw nieuwe communicatie. Maar de meesten zullen dit uiteindelijk echt veel fijner vinden. En aangezien ze ook leren van de manier waarop jij communiceert, zul je hiervan ook dingen terug horen.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%