play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

24 procent meer kans op hartaanval door ultra bewerkt eten: ‘Vergroot risicofactoren’

today1 september 2023 75 1

Achtergrond
share close

24 procent meer kans op hartaanval door ultra bewerkt eten: ‘Vergroot risicofactoren’

Het is oppassen geblazen met het eten van ‘ultra bewerkt’ voedsel. Die waarschuwing werd afgelopen weekend gegeven tijdens een congres voor cardiologen in Amsterdam. Ultra bewerkt voedsel is eten waar veel toevoegingen in zitten, zoals zout, suikers en vetten. “Het leidt ook vaker tot diabetes en overgewicht.”

Tijdens het congres werden twee studies gepresenteerd. De resultaten liegen er niet om: wie dagelijks ultra bewerkt voedsel eet, kan tot 24 procent meer kans krijgen op een beroerte of hartaanval. En het eten van ultra bewerkt voedsel verhoogt de kans op een hoge bloeddruk tot maar liefst 39 procent.
Risicofactoren
De schade die ultra bewerkt voedsel kan aanrichten is al veel langer bekend, maar deze cijfers zijn nieuw, zegt cardioloog Janneke Wittekoek. Het eten van dit voedsel kan dus allerlei gevolgen hebben. “Het vergroot risicofactoren die kunnen leiden tot een hart- of herseninfarct, zoals cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker.”
Wittekoek gaat verder: “Daarnaast leidt het eten van ultra bewerkt voedsel vaker tot diabetes type 2 en overgewicht. Bovendien heeft het een negatieve invloed op onze darmflora.”

Bij ultra bewerkt voedsel gaat het vaak om producten uit een fabriek die zijn gemaakt met toevoegingen zoals zout, suiker, vetten, gemodificeerd zetmeel en E-nummers. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld snoepjes met appelsmaak, maar ook ontbijtgranen waar chocolade en suikers aan zijn toegevoegd.
Ook sauzen, zoute snacks, fastfood en kant- en-klaar maaltijden zijn vaak ultra bewerkt. Daarom kookt chef-kok London Loy liever met ingrediënten die van nature genoeg vitamines en mineralen bevatten. “Ik kies vaak voor groene groenten of gebruik volkoren tarwe voor een pizzabodem”, zegt hij. “Ook speel ik niet te veel met zout. Vaak is een half bouillonblokje bijvoorbeeld voldoende.”

Op de juiste manier koken kan veel betekenen voor de smaak. “Ik zorg ervoor dat ik de saus goed in laat koken, dan speel je al met smaken”, vertelt Loy. “Ook kan je groentes eerst marineren of roosteren en verse kruiden en specerijen gebruiken. Dan hoef je niet teveel slechte smaakmakers te gebruiken.”
Tips voor kruiden en specerijen die het gerecht smaakvoller maken? “Ik gebruik heel vaak paprikapoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en zwarte peper. Zo zorg je ervoor dat je minder zout gebruikt.”

 

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%