play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

Waarom is te veel slapen niet gezond?

today6 maart 2023 227

Achtergrond
share close

Waarom is te veel slapen niet gezond?

Teveel slapen is niet gezond
De meeste mensen worden niet energieker naar mate ze ouder worden. Bij mannen kan dit het gevolg zijn van een dalende testosteronspiegel. Betekent dat dat het gepermitteerd is om na je vijftigste veel te slapen? Niet per se, want te veel slapen (ook wel hypersomnie genoemd) is simpelweg niet gezond. We leggen uit wat de gevolgen kunnen zijn van te veel slapen.

Slechtere hersenwerking
Wil je mentaal fit blijven, dan doe je er verstandig aan om niet onnodig veel te slapen. Vooral naar mate mensen ouder worden takelen hersencellen af bij te lange nachtrust. We hebben dan wel over gemiddeld meer dan negen uur per nacht slapen. Maar dit moet een uitstekende motivatie zijn om de wekker niet al te laat zetten, want je mentale gezondheid staat op het spel.

Gewichtstoename
Wanneer je te veel slaapt, kan je gewicht toenemen. Je loopt maar liefst 25 procent meer kans op gewichtstoename door te veel te slapen. Hier zijn twee logische redenen voor te bedenken. De eerste is dat je hierdoor te weinig actief bent en dus onvoldoende calorieën verbrandt overdag. Daarnaast kan je spijsvertering ook trager gaan werken van het te veel slapen. Ook voor je metabolisme is het dus belangrijk om niet meer te slapen dan nodig is. Daarnaast heeft overgewicht veel nare gevolgen die het vermijden waard zijn.

Depressieve gevoelens
Hoewel het een kip-en-ei verhaal is, is te veel slapen te verbinden aan depressieve gevoelens. Voel je je depressief, dan heb je de neiging om minder actief te worden en meer te gaan slapen. Maar van veel in bed liggen voel je je ook minder actief en daardoor sneller moe, neerslachtig en ongemotiveerd. Sowieso is het zo dat je van te lang slapen niet méér uitgerust wordt. Je lokt er eerder mee uit dat je je altijd moe voelt. Dit kan overigens ook een gevolg zijn van het eerdergenoemde testosterontekort bij mannen op hogere leeftijd.

Vroegtijdige sterfte
Het is niet voor niets dat er zoiets bestaat als een normaal slaappatroon. Dat is wat ieders lichaam nodig heeft om op een goede manier te functioneren. Te veel of te weinig slapen is niet goed voor het lichaam. Het is zelfs zo dat mensen die afwijken van een normaal, gezond slaappatroon een grotere kans hebben op vroegtijdige sterfte. Voor veel slapers die meer dan acht uur slapen per dag is de kans op vroegtijdige sterfte 1,3 keer hoger dan voor mensen met een normaal slaappatroon.
Vier uitstekende redenen dus om je aan een normaal slaappatroon te houden. Het geeft niet als je een keertje uitslaapt, maar probeer er geen gewoonte van te maken. Dat is in het belang van je eigen gezondheid.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%