play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

Zo zit het met de AOW

today7 februari 2023 72 2

Achtergrond
share close

Zo zit het met de AOW

Nog niet de AOW leeftijd bereikt en toch willen weten wanneer je die gaat ontvangen? Dat kan eenvoudig met de handige tool op de website van AOW.nu. In feite moet je rekening houden met een leeftijd van 67 jaar als je heel binnenkort die leeftijd bereikt. Langzaam gaat de startdatum van de AOW omhoog. Ben je bijvoorbeeld geboren in 1965, dan zal je AOW leeftijd starten na je 67e jaar en 6 maanden.

De hoogte van de AOW uitkering hangt af van het volledig AOW bedrag wat op dat moment bepaald is en het aantal jaren dat je tussen je 17e en 67e in Nederland hebt gewoond. Want ieder jaar dat je niet in Nederland hebt gewoond of gewerkt wordt je AOW met ongeveer 2% verlaagd. Stel dat je in leven 5 jaar in Amerika hebt gewoond of gewerkt. Dan zal je bij het bereiken van je AOW leeftijd ongeveer 10% ( 2% *5 jaar) minder AOW uitgekeerd krijgen.
De AOW keert meestal rond de 23e van de maand uit, waarbij in mei ook het vakantiegeld wordt uitgekeerd. De instantie die de AOW uitkeringen verzorgd is het SVB. Deze instantie berekend ook hoeveel AOW er uitgekeerd mag worden.
In Nederland zien we het pensioen als een optelsom van drie peilers

De AOW uitkering
Het aanvullend pensioen (eventueel)
Het eigen vermogen

Deze drie onderdelen maken samen het pensioen, waar je inkomen uit kunt halen of uitgaven van kunt doen na het bereiken van je pensioenleeftijd. Als je dus wilt weten of je genoeg hebt, moet je inschatten hoeveel je gaat ontvangen en hoeveel je verwachte uitgaven zijn wanneer je met pensioen wilt gaan. Het advies is om dit op tijd uit te zoeken, zodat je nog tijd hebt om eventuele reparaties toe te passen en of aanpassingen te doen.

Geschreven door ® 4EVER49 Radio

Rate it
0%