play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Health

Waarom vrouwen en mannen verschil ervaren in een goede werk- en privébalans

today18 juni 2024 25

Achtergrond
share close

Waarom vrouwen en mannen verschil ervaren in werk en balans

Vaak zijn de meningen verdeeld over een goede werk- en privébalans. Vooral bij mannen en vrouwen komt het niet vaak overeen wat een goede werkbalans is. Heb jij al meerdere gesprekken gehad met je partner over dit onderwerp? Blijf dan vooral in gesprek.

Het optimaliseren van je werk-privébalans is altijd al een uitdaging geweest. Sterker nog, na de coronacrisis lijkt het veel moeilijker geworden door het vele thuiswerken. De grenzen tussen werk en privé zijn steeds minder afgebakend.

Een landelijk onderzoek laat zien dat veel mensen hiermee worstelen: 20 procent van de thuiswerkers ervaart de werk-privébalans momenteel als slecht, ten opzichte van 7 procent van de medewerkers die op locatie werken. De andere thuiswerkers ervaren de balans als voldoende (28 procent) of zelfs goed (54 procent).

Verschillen:

Uit het onderzoek bleek echter dat mannelijke deelnemers een betere privébalans ervaren dan vrouwen. Het is echter wel zo dat mannen meer werkdruk voelen dan de vrouwelijke deelnemers. De vrouwelijke deelnemers ervaren daarentegen een productiviteitsdaling. De onderzoekers suggereren dat hier verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Zo is er een grote groep vrouwen met flexwerk en nulurencontracten. Ook het grotere aandeel van mannen in managementposities kan een rol spelen, aangezien daar de werkdruk hoger ligt. Daarnaast kan de taakverdeling van huishoudelijke klussen een rol spelen, aangezien vrouwen in het algemeen meer tijd besteden aan huishoudelijke en zorgtaken.

Emotionele steun:

Uit een ander onderzoek bleek dat mannen en vrouwen ook anders omgaan met stress en drukte. Aan dit onderzoek deden 26 Nederlandse heteroseksuele tweeverdieners tussen de 22 en 57 jaar mee. Er tekende zich een patroon af in de resultaten: na een zware werkdag gaven mannen minder emotionele steun dan vrouwen aan hun partner. Na een productieve werkdag gaven vrouwen zelfs meer emotionele steun aan hun partner, terwijl er bij mannen geen verandering optrad.

Samenvattend kunnen we stellen dat mannen en vrouwen verschillende ervaringen hebben als het gaat om werk-privébalans en werkdruk. Begrip en communicatie zijn cruciaal om samen tot een evenwichtige balans te komen. Blijf in gesprek met je partner en wees flexibel in het aanpassen van verantwoordelijkheden en verwachtingen. Alleen zo kunnen we streven naar een werk-privébalans die voor iedereen werkbaar is.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%