play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Uncategorized

Waarom praten mensen in hun slapen?

today27 juni 2024 6

Achtergrond
share close

Waarom praten mensen in hun slapen?

Heb jij ooit iemand midden in de nacht horen murmelen, fluisteren of zelfs horen schreeuwen terwijl ze diep in slaap waren? Of heb je dit zelfs bij jezelf herkend in je slaap? Slaappraten, ook wel somniloquie genoemd, is een fascinerend fenomeen dat al eeuwenlang mensen intrigeert. Maar waarom praten mensen in hun slaap?

Wat is Slaappraten?

Slaappraten is een soort slaapstoornis waarbij een persoon praat in zijn slaap zonder dit zelf door te hebben. Het is vaak een schok als iemand anders dit vertelt of  geluidsopname van jezelf terug hoort. Gelukkig voor de meeste mensen die slaappraten is er goed nieuws. Het is vaak onverstaanbaar gemompel dat niet te begrijpen is. De mythe dat je tijdens het praten in je slaap de waarheid vertelt over je grootste geheimen is dan ook niet waar.

Oorzaken van Praten in je Slaap

Praten in je slaap kan door vele factoren worden veroorzaakt. Hier zijn de belangrijkste:

1 Stress en Angst

Stress en angst zijn niet gezond voor je, en ook je nachtrust lijdt eronder. Stress kan naast slaapproblemen zoals slapeloosheid ook bijdragen aan slaappraten. Een overactieve geest kan tijdens de slaap doorgaan met het verwerken van gebeurtenissen. Wat leidt tot slaappraten

2 Slaapstadia

Slaappraten komt vaker voor tijdens lichte slaap of de REM-slaap (Rapid Eye Movement). Tijdens de REM-slaap zijn je hersenen erg actief en vinden dromen plaats, wat kan leiden tot meer kans op slaappraten.

3 Genetica

Als er in je familie gevallen van slaappraten voorkomen, is de kans groter dat jij het ook hebt. Slaappraten kan genetisch worden overgedragen.

4 Het Gebruik van Alcohol

Ook het gebruik van alcohol kan invloed hebben op slaappraten. Dit komt doordat alcohol de normale slaapcyclus verstoort en de hersenactiviteit tijdens de slaap kan beïnvloeden.

Hoewel slaappraten een fascinerend fenomeen is, is het meestal onschuldig. De exacte oorzaak is nog niet volledig begrepen, maar stress, genetische factoren, slaapstadia en het gebruik van alcohol zijn enkele van de belangrijkste bijdragende factoren. Door een gezonde slaaproutine te handhaven en stress te beheren, kun je de kans op slaappraten mogelijk verminderen. Als je je zorgen maakt over je slaapgewoonten, aarzel dan niet om een professional te raadplegen voor advies. Wil jij weten hoe jij je slaapprobleem tegen kan gaan. Bekijk onze vorige blog over tips om beter in slaap te vallen 

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%