play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Nieuws

Waarom lachen om grappen die we niet begrijpen

today10 juni 2024 23

Achtergrond
share close

Waarom lachen om grappen die we niet begrijpen

Wat is er beter dan lachen en dollen met vrienden, familie of collega’s? Maar heb jij ooit eens gelachen om een grap die je niet begrijpt? Dan kan ik je geruststellen dat je niet de enige bent. Het is namelijk iets dat vaker voorkomt. Maar waarom lachen we om grappen die we niet begrijpen?

Volgens een Canadees onderzoek blijkt dat lachen gebeurt als twee soorten hersendelen actief zijn. Eén hersendeel bepaalt of je de grap begrijpt en het andere hersendeel bepaalt of deze grap echt leuk is. Grote kans is dus dat je ene hersendeel je al aanzet tot lachen terwijl je andere hersendeel de grap nog niet heeft verwerkt. Anderzijds kan het ook zo zijn dat de grap direct goed binnenkomt, maar je deze gewoon niet grappig vindt. In dat geval begrijp je de grap wel, maar lach je er niet om of je lacht uit beleefdheid.

Deze werking van de twee hersendelen verklaart ook waarom het soms even duurt voordat je een grap begrijpt. Je hersenen hebben dan even de tijd nodig om de grap te verwerken. Dus mocht een grap je soms ontschieten, is dit een natuurlijk proces waarbij beide hersendelen actief zijn.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%