play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
 • play_arrow

  4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

 • cover play_arrow

  Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Uncategorized

Waarom je Slaperig Wordt in het Bijzijn van je Partner

today8 juli 2024 3

Achtergrond
share close

Waarom je Slaperig Wordt in het Bijzijn van je Partner

Het is een veelvoorkomend fenomeen: je brengt tijd door met je partner en merkt dat je sneller slaperig wordt. Dit kan te wijten zijn aan verschillende fysiologische en psychologische factoren. Laten we eens kijken waarom je in het bijzijn van je partner vaak sneller in slaap valt.

 1. Veiligheidsgevoel en Comfort

In de nabijheid van je partner voel je je vaak veilig en ontspannen, wat bijdraagt aan een rustige gemoedstoestand. Evolutionair gezien helpt een gevoel van veiligheid bij ontspanning en rust.

 1. Oxytocine: Het ‘Knuffelhormoon’

Tijdens fysieke aanrakingen zoals knuffelen, of zelfs gewoon bij elkaar zijn, komt oxytocine vrij. Dit hormoon bevordert ontspanning en slaperigheid, wat verklaart waarom je je sneller slaperig voelt wanneer je dicht bij je partner bent .

 1. Gezamenlijke Slaappatronen

Koppels ontwikkelen vaak vergelijkbare slaappatronen en routines. Als je partner gewend is om vroeg naar bed te gaan of een bepaald ritme heeft, kan jouw lichaam zich hieraan aanpassen, wat resulteert in een verhoogde slaperigheid wanneer je samen bent.

 1. Vermindering van Stress

In het bijzijn van een geliefde daalt vaak je stressniveau. Een lager stressniveau leidt tot een verminderde productie van cortisol (het stresshormoon), waardoor je gemakkelijker kunt ontspannen en in slaap valt.

 1. Emotionele Verbondenheid

De emotionele band met je partner draagt bij aan een gevoel van rust en ontspanning. Deze emotionele veiligheid helpt je om sneller slaperig te worden, omdat je hersenen signalen ontvangen dat het veilig is om te rusten.

Conclusie

Slaperig worden in het bijzijn van je partner is een natuurlijk en positief teken dat je je veilig en ontspannen voelt. Dit gevoel van comfort en verbondenheid speelt een cruciale rol in je vermogen om goed te slapen en te rusten. De volgende keer dat je samen in slaap valt, weet je dat het een teken is van een sterke en gezonde relatie.

 

 

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%